In anul 2011 se implinesc 120 de ani de la moartea marelui om politic, scriitor, jurnalist si diplomat Mihail Kogalniceanu. Personalitate marcanta a societatii noastre, acesta este membru fondator al Societatii Academice Romane si fost presedinte al Academiei Romane. Impreuna cu domnitorul acelei vremi, Alexandru Ioan Cuza, Kogalniceanu pune bazele constituirii statului roman modern prin intocmirea unui plan de reforme.
Mihail Kogalniceanu provenea dintr-o familie instarita, tatal sau fiind un mare proprietar de pamant, vornicul Ilie Kogalniceanu. Ramasa orfana, mama sa, Catinca Stavila fusese crescuta in familia lui Mihail Sturdza, viitorul domn al Moldovei. Astfel baiatul a primit o educatie aleasa. A fost coleg la Institutul francez al lui Lincourt cu Vasile Alecsandri si Alexandru Ioan Cuza, iar mai apoi studiaza la Colegiul Luneville din Paris si Universitatea din Berlin.
Mihail Kogalniceanu a avut functii importante in stat, a fost Presedintele Consiulului de Minsitri, Ministru de Interne si de Externe precum si unul din liderii marcanti ai Partidului National Liberal. Cu o minte sclipitoare si o cultura vasta, el a fost unul dintre marii oameni ai culturii romanesti din secolul al XIX-lea. Astfel Koganiceanu, pasionat fiind de istorie, dar si de literatura, a avut o contributie majora in vederea dezvoltarii acestor doua ramuri. Astfel, el a fondat revista “Dacia literara” si a pus bazele curentului pasoptist in literatura.
Sursa foto
A.V.