2. Nu va bazati doar pe card, aveti intotdeauna la dumneavoastra si cash, fie si o suma modesta pentru mici cumparaturi. Daca in marile magazine sau muzee puteti plati cu cardul, multe mici magazine, in special cele de suveniruri pentru turisti, ar putea sa nu aiba un POS sau sa prefere plata cu bani gheata.
3. Trebuie sa respectati codul vestimentar daca vreti sa vizitati bisericile Romei, chiar si in orele de varf cand sunt atat de aglomerate incat pare ca va veti putea strecura oricum. Imbracamintea considerata indecenta sau capul acoperit (in cazul barbatilor) sunt strict interzise in biserici.
4. Nu acceptati suveniruri, bratari, mici cadouri de la necunoscuti, flori, indiferent cat de insistenti sunt cei care le ofera. Intotdeauna vor cere bani, chiar si o suma modesta, pentru cadoul pe care initial il ofera “gratuit”. Refuzati sa donati bani pentru orice motiv celor care pretind ca reprezinta diverse fundatii caritabile pentru a nu fi pacaliti. Si fiti foarte atenti la hotii de buzunare, mai ales in locurile aglomerate, pline de turisti, sau in metrou. Nu uitati nici de cei imbracati in costume de gladiatori sau legionari, care va vor oferi ocazia de a face o poza impreuna. Stabiliti de la inceput suma exacta pe care o cer, si refuzati daca vi se pare prea mare.
5. Evitati sa cumparati apa din magazine, mai ales cele din apropierea principalelor atractii turistice, pentru ca preturile sunt mari. O simpla sticla cu apa poate fi de cateva ori mai scumpa decat intr-o mica pravalie de cartier sau un hipermarket daca alegeti sa o cumparati din apropierea Colosseumului sau din centru. O solutie simpla si gratuita este sa pastrati o sticla pe care sa o umpleti de la una dintre fantanile intalnite pretutindeni, apa este proaspata si curata. Si mai ales rece, in special in zilele caniculare.
6. Exceptie facand o inghetata delicioasa in zilele de vara, nu este politicos sa mancati sau sa beti in timp ce mergeti pe strada, mai ales in apropierea monumentelor istorice sau celebrele fantani. Fie va trebui sa mergeti la unul dintre localurile de aici (dar preturile vor fi sensibil mai mari), fie va trebui sa mai asteptati pana cand ajungeti intr-un parc, pe o banca, sau intr-un loc mai retras. Iar cei care sunt prinsi ca arunca ambalajele pe jos pot sa fie amendati cu sume consistente.
7. Nu va suparati daca magazinele respecta orele de siesta, cand sunt inchise, sau au program redus sambata. Iar nu putine dintre ele vor avea usile inchise toata duminica. La Roma trebuie sa te bucuri de aceste momente de liniste, de o masa buna, de un pahar de vin sau o cafea alaturi de prieteni, facand o pauza atat de necesara.
8. Traficul din Roma este mereu foarte aglomerat, si se intampla ca soferii sa nu respecte cu prea mare atentie regulile de circulatie, mai ales traversarile. Fiti foarte atenti in orice moment al zilei, chiar si atunci cand este verde pentru pietoni. Transportul in comun functioneaza relativ bine, dar si metroul, autobuzele sau tramvaiele pot fi aglomerate la orele de varf, iar taxiurile sunt foarte scumpe, asa ca e mai bine sa le folositi ca ultima solutie.
9. Nu comandati un cappucino dupa pranz, ci doar la micul dejun sau oricum la orele diminetii. Si insotit de una dintre minunatele specialitati de patiserie este un deliciu, si unul tipic italian. Pentru restul zilei cereti un espresso sau, de ce nu, un lichior digestiv, poate un limoncello.
10. Ideal este sa evitati zonele considerate mai putin sigure pentru turisti din capitala Romei, si sunt chiar zone centrale unde este recomandat sa nu mergeti dupa lasarea intunericul (Gara Termini este un bun exemplu). Preferabil este sa calatoriti in grup si sa nu va indepartati de ceilalti, nu doar pentru propria siguranta, dar si pentru ca va puteti usor rataci. Roma este mare, si in unele zone aproape labirintica, ceea ce ii da un farmec aparte dar o si face mai greu de descoperit pentru un strain.
11. Pe cat posibil, evitati sa ajungeti la Roma in lunile de vara, cand orasul este asaltat de turisti, iar sa vizitati un muzeu renumit sau un obiectiv la care ati visat ani de zile s-ar putea dovedi o misiune imposibil. Sau cel putin foarte dificila. Multimile, preturile mai mari, caldura adesea sufocanta, toate sunt motive pentru a va programa vizita in Cetatea eterna in perioadele mai racoroase.
12. Pregatiti din timp lista obiectivelor pe care vreti sa le vedeti, cumparati un ghid turistic insotit de o harta (veti primi o mica harta a Romei atunci cand cumparati Roma Pass, cardul care va permite sa folositi transportul in comun si ofera gratuitati si reduceri la muzee si obiective turistice) si neaparat incaltaminte cat mai comoda.
Foto: artline.ro