Raffles Hotel, Singapore : este unul dintre obiective turistice cele mai populare, precum si un loc simbolic pentru istoria regiunii. Complex colonial ce pare fara varsta, are peste 20 de localuri si restaurante, o duzina de mici magazine, de la cele de lux la cele de suveniruri, curti umbrite de palmieri, camere nenumarate, o atmosfera exotica si grava in egala masura. Purtand numele lui Stamford Raffles, un personaj care a jucat un rol crucial in istoria tarii, Hotelul Raffles avea sa devina in 1942 sediu al trupelor nipone, care i-au dat numele Syonan Ryokan (Lumina Sudului), nume dat intregului teritoriu ocupat. Intr-un registru mai curand frivol, hotelul a ramas in amintirea petrecaretilor si amatorilor de bauturi fine inca din 1910, cand un barman inspirat a creat aici celebrul cocktail Sling.
Astazi, Hotelul Raffles este o destinatie turistica importanta pentru Singapore, fiind complet renovat in anii '90,
Hotel Ritz, Paris : mai mult decat un simplu hotel, Ritz a fost de-a lungul timpului locul preferat pentru numerosi artisti si vedete, pentru politicieni si oameni de afaceri, fiind un simbol al rafinamentului si traditiei. Unul dintre cele mai cunoscute obiective ale capitalei franceze, Hotel Ritz a gazduit de-a lungul timpului intre altii pe Marcel Proust, care a scris aici o parte din "In cautarea timpului pierdut", pe Printesa Diana (a fost si ultimul loc unde aceasta a luat masa inaintea tragicei sale morti), a aparut in filme precum "Love in the Afternoon" sau "The Devil Wears Prada" si a fost si locul unde s-a format unul dintre marii maestri ai artei culinare, August Escoffier. Bucatar la Ritz, Escoffier este astazi considerat un maestru si un model al gastronomiei.
Fairmont, San Francisco : putine hoteluri au jucat un rol atat de important in istoria secolului trecut. In 1945, aici se intalneau 50 dintre cei 51 de membri ai Conferintei Internationale pentru redactarea Cartei Natiunilor Unite. Astazi o placa aminteste de acest moment crucial al secolului XX, iar steagurile tarilor semnatare impodobesc hotelul. In deceniile care au urmat, hotelul Fairmont a fost gazda fiecarui presedinte american, cel putin o data, incepand cu Harry Truman.
Hotel de Crillon, Paris : greu de crezut ca acest hotel are peste doua secole, eleganta si rafinamentul fiind neschimbate de la un an la altul. Povestea sa incepe in secolul XVIII, cladirea fiind construita din ordinul lui Ludovic XV, in 1758, pe unul dintre cele mai valoroase si dorite terenurilor din centrul capitalei franceze. Secole mai tarziu, cand Parisul a cazut in fata trupelor Wehrmacht-ului, Hotel de Crillon s-a numarat printre primele cladiri ocupate de cuceritori, atrasi fara indoiala de luxul acestuia. In ultima parte a razboiului, Hotel de Crillon avea sa fie din nou ocupat, de aceasta data devenind sediu de operatiuni pentru comandantii englezi si francezi, asa cum se mai intamplase si in Primul Razboi Mondial. In perioada postbelica hotelul a primit vizitele unor personalitati din lumea politica si artistica, intre care Richard Nixon, Regele Juan Carlos, George Bush, Elizabeth Taylor si multi altii, care si-au ales camera preferata din cele 90 de camere si 57 de apartamente, majoritatea decorate cu mobilier Louis XV, covoare Aubusson, candelabre Murano si Baccarat. Recent, hotelul a fost integral renovat.
Lorraine Motel, Memphis : din pacate, acest motel a ajuns pe prima pagina a ziarelor din America in urma evenimentului din 4 aprilie 1968, cand la ora sase seara, reverendul Martin Luther King era asasinat aici, in timp ce se afla in balconul uneia dintre camere. Motelul avea sa ramana deschis pana in 1982, cand incasarile tot mai scazute i-au silit pe proprietari sa il inchida. In 1987 a fost cumparat la licitatie de Fundatia Memoriala Martin Luther King JR, devenind Muzeum National al Drepturilor Civile. Deschis in 1991, este astazi un muzeu vizitat de americani si de turisti veniti din intreaga lume.
Copacabana Palace, Rio de Janeiro : acest hotel de lux, o creatie arhitecturala impresionanta, este cunoscut mai curand din filmele in care a aparut, precum "Flying Down to Rio". Astazi un simbol national, Copacabana Palace este in continuarea frecventat de vedete si politicieni de renume sau afaceristi, care vin atat pentru conditiile exceptionale, cat si pentru a asculta povestile si legendele despre hotel. Poate cea mai cunoscuta, repetata si infrumusetata de la an la an, este cea despre Carnavalul din 1960. Atunci, Kim Novak si Zsa Zsa Gabor s-au decis sa se distreze putin si in toiul balului s-au deghizat in cersetor si au parasit hotelul, plecand pe strazile din Rio de Janeiro. Din pacate, ideea a dus si la definitiva ruptura dintre cei doi, cand Novak a taiat o bucata din blana cainelului Chihuahua al bunei sale prietene, pentru a-si confectiona o mustata. Gabor a fost atat de scandalizata incat a preferat sa renunte la o relatie decat sa ierte un asemenea "afront".
InterContinental Berchtesgaden : aflat in statiunea Berchtesgaden, in apropiere de granita Germaniei cu Austria, in Alpii Bavarezi, la 150 km de Munchen si 33 km de Salzburg. Numele statiunii este legat de Adolf Hitler, care se retragea aici pentru a se relaxa. Astazi, statiunea de cinci stele gazduieste din 2005 un hotel de lux, cu 135 de camere, imbinare fericita si inspirata intre clasic si contemporan, accentul fiind pus pe stil si eleganta. La mica distanta de hotel turistii pot vizita si Dokumentation Obersalzberg, un impresionant muzeu unde este prezentata istoria locurilor intre 1933 - 1945, mai ales rolul jucat in viata dictatorului german. Hotelul, inconjurat de o natura salbatica, splendida, indeamna la relaxare si contemplare. Doritorii pot sa faca si excursii in regiune.
The Greenbrier, White Sulphur Springs : situat in West Virginia, Greenbrier este o statiune americana clasica, cu un hotel purtand acelasi nume, ce pare cu nimic mai altfel decat altele. Un hotel impunator, cu multe camere, personal serviabil, localuri si magazine aflate in incinta sa si la mica distanta. In perioada celui de al doilea razboi mondial servise pentru un timp ca spital, dar era singurul eveniment care l-ar fi putut scoate din anonimat. Totul pana in 1992, cand Washington Post anunta pe prima pagina ca langa hotel se gasea un adapost anti-atomic, Centrul de Relocare pentru Situatii de Urgenta. Construit in 1958, adapostul era destinat exclusiv membrilor Congresului american si personalului auxiliar.In eventualitatea unei crize internationale, guvenrul american prelua controlul hotelului. Astazi, acest bunker imens a devenit un muzeu dedicat perioadei Razboiului Rece, unde vizitatorii pot admira colectia de documente, obiecte, pot vedea camera de comunicatii, un mini-studio de televiziune, o clinica medicala si multe alte incaperi.
La Mamounia, Marrakech : unul dintre cele mai frumoase hoteluri din lume si cu siguranta cel mai cunoscut din Maroc, reprezinta pentru vechiul oras ceea ce Plaza este pentru New York. De-a lungul istoriei sale de peste opt decenii, fostul palat al unui prin marocan a fost gazda unui numar impresionant de celebritati, politicieni, membri ai caselor regale, vedete, de la cei din familia Rothschild la Rita Hayworth, Hillary Clinton, Jacques Chirac si multi, multi altii. Dar unul dintre cei mai fideli clienti a fost premierul britanic Winston Churchill, care venea aici insotit de Clementine, sotia sa, ramanand pret de doua decenii una ditnre prezentele obisnuite. Renumit pentru gradinile acoperind o suprafata imensa, atent ingrijite de profesionisti, hotelul are 171 de camere, 57 de apartamente, fiind renovat integral in 2002.
Mount Washington Hotel, Bretton Woods : acest hotel in stil victorian este prezentat ca una dintre destinatiile preferate de poeti, presedinti si printi, fiind deschis in 1902. Situat departe de agitatia lumii obisnuite si cu o arhitectura stranie, rece, aproape sinistra, se spune ca l-a inspirat pe prozatorul Stephen King pentru The Shining. Se stie mai putin, chiar in zona, ca in 1944, in plin razboi mondial, Mount Washington Hotel a gazduit o reuniune a delegatilor reprezentand 44 de natiuni. La invitatia presedintelui Roosevelt, delegatii s-au intalnit si au decis infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International.
Septembrie 2007