Carol I s-a nascut la Sigmaringen in anul 1839 si este cel de-al doilea fiu al Principelui Carol Anton de Hohenzollern – Sigmaringen si al sotiei sale, Josefina. In anul 1866 Ion C. Bratianu a plecat incognito in Germania pentru a-l aduce in tara pe Principele Carol.
In data de 10 Mai 1866, Carol a sosit la Bucuresti, fiind intampinat de multimi entuziaste, care au aflat de venirea lui prin telegraf. Carol a primit cheia orasului si a jurat credinta tarii pe care urma sa o slujeasca. Acest moment a reprezentat nastera Dinastiei, si in acelasi timp inceputul unei perioade de mari schimbari in societatea romaneasca. Romania avea inca, la acea vreme, statut de tara aflata sub suzeranitate turca.
Carol a condus armatele ruso-romane in timpul razboiului pentru independenta proclamand Independenta Romaniei pe 10 Mai 1877. Principele a avut o ontributie esentiala in dezvoltarea si modernizarea statului roman.
Domnitorul Carol s-a casatorit cu Elisabeta de Wied, iar in 1871 se nastea Maria, prima principesa romana din Dinastia de Hohenzollern. Micuta a murit din pacatede scarlatina la numai 3 ani, iar astfel Carol a ramas fara mostenitori directi.
Fiind o tara independenta, Romania a fost nevoita sa schime statutul de Princiat. Prin urmare Carol I primeste titlul de Rege, iar Romania devenea Regat. Dupa proclamarea Regatului, Carol I l-a desemnat ca mostenitor al tronului pe Ferdinand, cel de-al doilea fiu al fratelui sau mai mare. Prin aceasta se asigura continuitatea Dinastiei de Hohenzollern pe tronul Romaniei.
Cei 48 de ani de domnie ai lui Carol au dus la schimbari majore in viata statului roman, datorita faptului ca Maria Sa Regele era un om extrem de sever si disciplinat, cu o moralitate impecabila. Acelasi stil a incercat sa-l induca si colaboratorilor si apropiatilor sai. Romania inflorea atat din punct de vedere economic, social cat si cultural.
In 1914, Regele Carol I avea sa inchida ochii, la varsta de 75 de ani, lasandu-l pe nepotul sau, Ferdinand, sa infaptuiasca ceea ce el nu a putut sa faca: pornirea la lupta, in fruntea armatelor romane, impotriva tarii sale natale si unirea provinciilor romanesti intr-un singur stat.
Carol a fost inmormantat la Curtea de Arges, in Biserica Episcopala, unde dupa numai doi ani de la moartea sa, a fost inmormantata si Elisabeta, sotia lui.