In istoria poporului roman anul 1918 reprezinta triumful idealului national. La 1 decembrie 1918 Marea Adunare Nationala constituita din peste 1000 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de persoane venite la Alba Iulia din toate colturile Ardealului si al Banatului a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banat cu Romania. Basarabia s-a unit cu tara mai devreme, in 27 martie 1918, iar Bucovina in 28 noiembrie 1918, poporul roman stiind sa valorifice foarte bine factorii internationali, care au survenit in urma Primului Razboi Mondial.
Ziua Nationala a Romaniei este serbata pe 1 Decembrie din 1990, in cinstea Marii Uniri a Principatelor Romane. In trecut, comunistii o stabilisera in data de 23 August, cand se sarbatorea eliberarea tarii de sub ocupatia fascista. Inaintea regimului comunist, ziua nationala era sarbatorita pe 10 mai, aceasta data simbolizand venirea in tara a Regelui Carol.
1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala a Romaniei in 1990, reprezentand sarbatorirea Marii Adunari de la Alba Iulia unde s-a votat unirea Transilvaniei cu Romania si care simbolizeaza unirea tuturor romanilor intr-un singur stat national.
"Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit". (Florin Constantiniu - O istorie sincera a poporului roman)
1 Decembrie 2010 - Programul paradei militare
Aproximativ 1.500 de militari si tehnica militara apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza vor participa miercuri, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti. Tot in Bucuresti vor avea loc, in aceeasi zi, ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul inchinat Eroilor militari romani cazuti la datorie, amplasat in fata Palatului National al Copiilor din Parcul Tineretului (ora 8.00) si Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I (ora 9.00).
Incepand cu ora 17.00, militari din Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torte pe itinerariul Palatul Cercului Militar National - B-dul. Regina Elisabeta - Piata Operei - Pod Cotroceni - B-dul. Geniului - B-dul. Vasile Milea - B-dul. Timisoara.
Militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatii vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanti ai Armatei Romaniei vor participa, la solicitarea si cu sprijinul autoritatilor locale, la pregatirea, organizarea si desfasurarea de ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori si solemnitati de retragere cu torte.
Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz. (Ministerul Apararii Nationale)