Premiul sectiunii "Un Certain Regard" a Festivalului de la Cannes a fost decernat pentru a doua oara unui film romanesc: "California Dreamin' (nesfarsit)" al regretatului regizor Cristian Nemescu a fost declarat castigator, desi juriul se gandise initial sa nu-l includa in jurizare. Potrivit Mediafax, regizoarea Pascale Ferran, presedintele juriului, a explicat la decernare hotararea luata impreuna cu colegii sai.
Dupa ce si-a exprimat regretul ca regizorul Cristi Puiu, membru al juriului, a fost nevoit sa se intoarca in Romania din cauza unui deces in familie, cu trei zile inainte de jurizare, Pascale Ferran a dat explicatii cu privire la decizia arbitrilor. Initial, acestia dorisera sa nu considere filmul "California Dreamin' (nesfarsit)" in calitate de concurent, fiindca nu era terminat si nu se stie ce ar fi putut face autorul sau din el, daca l-ar fi dus la capat. Juriul l-au vazut, totusi, vineri seara. Desi, a adaugat ea, filmul are cateva defecte, in montajul celei de-a doua parti si in frazare, el e atat de viu, atat de personal, interpretii sai pun atata suflet in jocul lor, incat juriul s-a razgandit si a apreciat aceasta productie a cinematografiei romanesti ca propunerea cea mai interesanta a selectiei.
Vorbele lui Pascale Ferran au fost frenetic aplaudate de public, in timp ce pe ecran aparuse fotografia lui Cristian Nemescu si trofeul ii era inmanat producatorului Andrei Boncea de la MediaPro Pictures. "California Dreamin' (nesfarsit)", unul dintre cele 20 de titluri care au concurat in sectiunea "Un Certain Regard" la cea de-a 60-a editie a Festivalului de la Cannes, ii are in rolurile principale pe Armand Assante (capitanul american Jones, responsabil cu amplasarea unui radar NATO la granita Romaniei cu Serbia) si Razvan Vasilescu (Doiaru, un sef de gara excesiv de zelos si, totodata, un mafiot local).
Scenariul scris de Cristian Nemescu si Tudor Voican a pornit de la o intamplare reala. In 1999, intr-un sat din Baragan, un tren NATO care transporta echipament militar este oprit in gara pe motiv ca nu are toate actele necesare. Venirea americanilor cu o intarziere de 55 de ani in Romania transforma mica asezare intr-un taram al tuturor posibilitatilor. Iar in timp ce intre fata sefului de gara (Maria Dinulescu) si un soldat american (Jamie Elman) se infiripa o poveste de dragoste, intre Doiaru si capitanul Jones incepe un razboi al nervilor.
Cristian Nemescu s-a afirmat cu scurtmetrajul studentesc "Poveste la scara C", care a fost selectionat la mai multe festivaluri internationale si a obtinut premii in Slovacia, Slovenia, Statele Unite, Croatia. A facut apoi mediumetrajul "Marilena de la P7", care a participat anul trecut la Semaine de la Critique, cea mai veche sectiune paralela cu Festivalul de la Cannes. In august 2006, cand si-a pierdut viata intr-un accident de circulatie, la varsta de 27 de ani, primul lui lungmetraj se afla in post-productie. Cristi Puiu a castigat si el in 2005 premiul sectiunii "Un Certain Regard" cu "Moartea domnului Lazarescu". "California Dreamin' (nesfarsit)" va putea fi vazut in cinematografele din Romania de pe 1 iunie.
"4 luni..", favorit
Cristian Mungiu, autorul filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", prezent in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes (16-27 mai), a primit tot sambata seara, premiul Federatiei Internationale a Presei Cinematografice. Premiul este acordat de un juriu prezidat de criticul francez Michel Ciment si este alcatuit din specialisti ai presei cinematografice din Rusia, Nigeria, Polonia, Germania, Statele Unite, Anglia, India si Argentina. Aceasta a fost cea dintai distinctie acordata filmului lui Mungiu, unanim laudat la Cannes si considerat unul dintre principalii favoriti ai palmaresului. Seara trecuta, pe culoarele festivalului se zvonea ca Mungiu va primi Marele Premiu al Juriului, daca nu chiar Palme d'Or. In pronosticurile specialistilor, alaturi de filmul regizorului roman, alte doua pelicule erau considerate drept favorite: "De cealalta parte", pelicula in care regizorul Fatih Akin stabileste o legatura intre cultura turca si cea germana, si filmul american "No country for old men" al fratilor Coen.
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este un film impresionant, o felie din viata a doua tinere studente caministe din 1987, intr-un sfarsit de saptamana, de dimineata pana la miezul noptii, ore cruciale in care ele trebuie sa faca rost de bani pentru un avort ilegal. Desi nu seamana cu nimic din ceea ce s-a facut pana acum, acest "4 luni..." atesta profilarea unei adevarate scoli a tinerilor cineasti romani: originalitate vizuala, economie de mijloace, firescul jocului interpretilor, echilibrul perfect al constructiei dramatice intr-o poveste mult mai vasta decat subiectul propriu-zis, relateaza Tudor Caranfil pentru Mediafax.
Rolurile principale sunt interpretate de Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Vlad Ivanov, iar Cristian Mungiu, 39 de ani, este in acelasi timp regizor, scenarist si producator al filmului. (C.C.)