Iar cand spun inscenata, tocmai despre asa ceva este vorba, despre o scena mai mult sau mai putin improvizata in mijlocul curtii de la Lazarea, cu toate datele primare ale unui spatiu teatral conventional, profitand insa din plin de acustica extraordinara a locului si de perspectiva pe care panta curtii o oferea spectatorilor. Altfel spus, "Nunta lui Figaro" s-a dovedit un spectacol de interior transpus in exterior fara aproape nici o concesie facuta arhitecturii naturale. Mare pacat, avand in vedere cat de multa lume se adunase, pe intuneric (dupa 9.00 seara), la Lazarea, ca sa vada aventurile lui Figaro printre valuri si perdele albe, pe acordurile unei muzici sud-americane. In putine locuri din Romania ar veni mai bine (mult) de o suta de oameni, departe de oras, ca sa vada teatru pe racoare si care, mai mult decat atat, reactioneaza atat de bine, cu atata implicare.
Nici teatru popular, nici teatru experimental care sa exploateze constructia originala a spatiului in care e jucat, "Nunta lui Figaro" - care in toamna se va muta in sala Teatrului Figura - e un spectacol vivace, alert, cu cateva interpretari care dovedesc talent pentru genul comic usor (Szabo Tibor, in rolul Contelui Almaviva) si actori "imprumutati" de la teatrele de limba maghiara din Odorheiu Secuiesc si Sfantu Gheorghe aparent foarte fericiti de experiente noi.
Ar putea fi multe raspunsuri la intrebarea "de ce sa facem teatru de exterior", in spatii non-teatrale si in anotimpuri cand stagiunea e oficial inchisa. Poate ca "pentru ca publicul sa se bucure" nu e cel mai complex dintre aceste raspunsuri, cel putin, insa, e un pas. Iar Lazarea chiar e un loc in care se poate face arta.
Teatrul "Figura", Gheorgheni * "Nunta lui Figaro" de Beaumarchais * Cu:
Barabas Arpad, Balint Eva, Szabo Tibor, Bartha Boroka, Tamas Boglar, Boros Maria, Szabo Eduard, Antal D. Csaba, Veress Laszlo * Regia: Anger Zsolt lCoregrafia: Bajnai Beata * Decorul: Bodnar Eniko * Costumele: Fekete Katalin