Au vorbit despre greutatile intampinate zi de zi si rezolvate prin cautarea de "portite" in legi Horia Roman Patapievici, presedintele ICR, Cosmin Manolescu, director Fundatia Proiect DCM, Ruxandra Balaci, director artistic al Muzeului National de Arta Contemporana, Vava Stefanescu, director artistic al Centrului National al Dansului, Andreea Grecu, director Administratia Fondului Cultural National, Stefania Ferchedau, director Ecumest, s.a.
Situatia a fost excelent sintetizata de Horia Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman: "Sunt lucruri foarte mici, de bucatarie interna, care nici n-ar trebui pomenite, dar care nerezolvate produc in timp o oboseala psihica, o uzura a operatorilor culturali. Pentru noi, legislatia e ca o haina prost croita: orice om vrea dimineata, cand se trezeste, sa imbrace o haina comoda, in care sa se simta bine. Pe noi aceasta haina ne impiedica sa ne miscam, ne sluteste si nu ne lasa sa functionam. Institutiile de cultura, ale caror intentii sunt bune, sunt in prag de blocare a activitatii din aceasta cauza". Tot presedintele ICR a subliniat care sunt cele doua principii fundamental gresite care au condus la acest impas: legile romanesti pleaca de la suspiciune, nu de la incredere, asa cum se intampla in tarile cu care noi colaboram. Al doilea lucru asupra caruia Patapievici a insistat a fost acela ca e nevoie in acest moment ca artistii sa renunte la "logica opozitiei" pentru a rezolva lucrurile prin cooperare, motiv pentru care presedintele ICR a invitat la dialog si la "asezarea la aceeasi masa" a celor implicati. Patapievici a mai avansat ideea ca Ministerul de Finante, statul, ar fi obligat ca, in conditiile in care organizatiile culturale nonguvernamentale si institutiile de cultura din subordinea statului intampina constant dificultati in aplicarea legilor, sa numeasca experti, consultanti autorizati, care sa gaseasca solutiile de aplicare, astfel incat activitatea sa nu fie compromisa, iar legile sa fie respectate. "Nu mai vrem sa ne fofilam!", a spus raspicat presedintele ICR, concentrand intr-o unica afirmatie interventiile tuturor celor prezenti.
Reprezentantii institutiilor care au initiat actiunea pentru deblocarea activitatii culturale au depus ieri memoriul semnat de peste 350 de persoane din zona culturala si artistica la Presedintie, la Guvernul Romaniei, la comisiile de cultura din Senat si Camera Deputatilor. Directorul Fundatiei DCM, coregraful Cosmin Manolescu, a spus ca vor astepta un raspuns in termen legal, iar pasul urmator va fi declansarea unei campanii mass-media pentru schimbarea legislatiei in materie de activitati culturale. cristina.modreanu@gandul.info