Dupa ce reusesc sa respinga mai multe atacuri ale persanilor, spartanii raman singuri pe campul de lupta, grecii hotarand sa se retraga. Spartanii sunt insa luptatori neinfricati, antrenati cu brutalitate inca din copilarie, si vor lupta pana la moarte. Refuzul celor 300 de spartani de a se preda persanilor le-a insuflat curaj si grecilor care s-au unit si s-au ridicat reusind sa-i infranga pe invadatori.
Regele calculator
Ineditul acestei pelicule istorice este generat de ceea ce a avut loc dupa incheierea filmarilor. Jocul actoricesc este singurul element real. Restul a fost lasat in seama maestrului calculator - de la superbele cadre naturale pana la arme, sange si chiar retusarea unora dintre personaje.
Fiecare cadru a fost prelucrat si colorat de calculator pentru a se obtine gama de culori a luminii prevestitoare de furtuna. Specialistilor in realizarea de filme pe calculator li s-au conferit asemenea puteri incat s-ar putea vorbi mai degraba despre pictarea peliculei decat despre editarea ei. Tot computerul a creat gigantii elefanti care apar in film si tot el a realizat si stancile de pe care se prabusesc in mare (creatie a computerului si ea). Si regele Xerxes (Rodrigo Santoro, in film) ajunge sa masoare 2,70 metri inaltime tot gratie computerului.
Frank Miller si spartanii
O alta particularitatea a filmului consta in sursa care a condus la realizarea sa: roman grafic al celebrului desenator american Frank Miller, (creatorul "Sin City"). Miller i-a "intalnit" prima data pe spartani in copilarie, cand a fost dus de tatal sau la cinema sa vada "The 300 Spartans". "Am fost destul de miscat si inspirat de acest film deoarece m-a invatat ca eroii nu sunt neaparat cei care primesc o medalie la finalul povestii, ca eroii sunt oamenii care fac ceea ce e bine pentru ca este bine, chiar daca asta presupune sacrificiul suprem. Toata viata mi-am dorit sa spun povestea aceasta pentru ca este cea mai buna poveste pe care am cunoscut-o", povesteste Miller.
"300" a devenit best seller si i-a adus lui Miller multe premii. "Povestea s-a vandut singura", comenteaza el. "Eu am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a face dreptate unui moment maret din istorie. Era foarte important sa profilez aparitia personajelor pentru a le face mai dinamice si pentru a pierde senzatia ca este o poveste veche. Nu este o poveste veche; este o poveste eterna", mai spune celebrul desenator.
Iran vs "300"
Pelicula a declansat in Iran un adevarat val de proteste. Adevarul este ca supararea iranienilor, urmasii persanilor, este justificata intr-o oarecare masura, iar initiativa lor de a sari in apararea memoriei stramosilor este laudabila. Exista in film o serie de dialoguri care ar putea fi considerate ofensatoare la adresa civilizatiei persane. Dar oare ce altceva ar fi putut gandi grecii, respectiv, spartanii, despre invadatorii lor? "Hollywood-ul declara razboi iranienilor" si "mesajul care ajunge la spectator este ca Iranul este de mai mult timp o sursa a raului, iar stramosii iranienilor sunt asasini salbatici si idioti", scria recent un ziar iranian.
Cinefilii romani se vor putea insa convinge si singuri ce fel de sentimente (sau resentimente) genereaza aceasta pelicula. De maine, "300 - Eroii de la Termopile", distribuit la noi de InterComFilm Romania, intra in patru cinematografe bucurestene - la cele trei mall-uri (Vitan, Plaza, City) si CinemaPro si la cinema Victoria, din municipiul Cluj-Napoca.