Aproape simultan cu momentul solemn in care la Alba Iulia se desfasura un ceremonial religios, in fata bustului eroului national Avram Iancu, incheiat cu arborarea unui steag tricolor de aproape 20 de metri, Marko Bela citea documentul „descalecarii" maghiare, in care se solicita recunoasterea comunitatii maghiare drept „factor constitutiv in stat".ROMANIA - PARTE A UNGARIEI!Proclamatia atinge subiecte fierbinti - de la autonomia teritoriala la ideea statului in stat al minoritatii maghiare, care se pretinde „factor constitutiv" al Romaniei! Liderii UDMR pretind ca maghiarii beneficiaza de o dubla ipostaza - pe de o parte minoritatea maghiara ar fi "factor constitutiv" al statului roman si pe de alta parte deoarece este si "parte organica a natiunii maghiare" - rezulta indirect ca Romania ar fi parte a Ungariei! UDMR-ul sustine practic ideea ca grupul etnic maghiar reprezinta o societate distincta autodefinita ca subiect politic, atribut propriu statelor. Daca o minoritate pretinde calitatea de autoritate statala autonoma, rezultatul poarta titlul de secesiune si implica redesenarea frontierei interne.
Este izbitoare asemanarea dintre proiectele federaliste ale UDMR si cele ale Kominternului, privind Romania. Bolsevicii, in 1920, aveau o perspectiva comuna actualului UDMR. Pentru respingerea caracterului national al statului roman a fost scos in afara legii, la vremea respectiva, Partidul Comunist din Romania.Marko Bela nu l-a vrut pe BasescuInitial, seful statului a fost invitat de UDMR sa participe la intalnirea cu electoratul Uniunii de la Targu Mures, dar dupa aceea, afirma presedintele Basescu, „s-au razgandit. Invitatia fusese facuta public de Laszlo Borbely, dar Marko Bela a declarat ca nu este cazul sa mai fiu invitat". In urma cu un an, tot la Targu Mures, presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, declarase ca autonomia culturala este un drept al tuturor in Europa, iar in cazul in care comunitatea respectiva doreste, este posibila si autonomia teritoriala, Ungaria sustinand toate aceste demersuri „constitutionale".Proclamatia dezmembrarii Romaniei
Manifestul „Descalecarii maghiare" este un indicator alarmant ce semnifica faptul ca Romania se indreapta cu pasi repezi spre dezmembrare. Recent, prim ministrul maghiar, invitat de premierul liberar C.P. Tariceanu la sedinta saptamana trecuta, s-a referit la „contopirea teritoriala" dintre Romania si Ungaria si a invocat modelul Belgiei. Belgia trece chiar in aceste momente printr-o criza dramatica, zeci de mii de belgieni manifestand in strada impotriva dezmembrarii tarii. La numai trei luni de la alegerile generale, castigate de crestin-democratii flamanzi, se vorbeste despre separarea tarii, deoarece crestin-democratii vor autonomie extinsa pentru cele trei regiuni ale tarii, Flandra, Valonia si Bruxelles. Romaniei i se pregateste un statut de „land federal" al unei noi Austro-Ungarii, daca avem in vedere ca principalele repere economice romanesti au fost inhatate de Viena, in timp ce Budapesta dicteaza deja la Palatul Victoria si in Parlamentul Romaniei, prin UDMR.