Muzeul National Cotroceni sustine programul "Scoala altfel" prin deschiderea manifestata pentru includerea in programul de vizitare a tuturor grupurilor de elevi care, prin intermediul cadrelor didactice au solicitat vizitarea muzeului in saptamana 2-6 aprilie, ca si prin acordarea unui numar de 130 de bilete gratuite "Asociatiei Zibo Help", in data de 3 aprilie a.c., asociatie care propune si organizeaza actiuni dedicate copiilor si adolescentilor.
In debutul programului "Scoala altfel" luni, 2 aprilie 2012, ora 10.30, Muzeul National Cotroceni aniverseaza in cadrul programului de pedagogie muzeala "Priveste, asculta, invata", Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret, zi care se sarbatoreste incepand cu anul 1967, in intreaga lume (a fost aleasa ziua de 2 aprilie, data nasterii scriitorului Hans Christian Andersen). Scopul acestei zile este de a insufleti dragostea de carte si de a indrepta atentia copiilor si tinerilor catre carte si lectura.
Pentru Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret, sub genericul "Cartile Reginelor Romaniei", Muzeul National Cotroceni va prezenta elevilor membrii ai Cercului de Literatura si Istorie al Liceului Teoretic "Eugen Lovinescu", ai Cercului de Lectura al scolii Generale nr. 132 "Grigore Tocilescu" si ai Cercului de Jurnalism al Palatului National al Copiilor, in cadrul unui workshop si a unei microexpozitii, cateva dintre cartile scrise de cele doua regine ale Romaniei: Elisabeta si Maria, aflate in patrimoniul muzeului.
in biblioteca Muzeului National Cotroceni se gasesc carti publicate in perioada in care cele doua regine au trait, unele dintre ele purtand si semnaturile celor doua suverane: "Cugetarile unei regine" (1882), "Jehovah", (1887), "Vrajitoarea" (1897), "De prin veacuri" (1898), "Versuri alese", "Pe Dunare" (1904), "Povesti si legende romanesti", "Patru anotimpuri din viata unui om" (1912), "Povesti", "De la inima mea la a lor" (1918), "Tara mea", "Regine incoronate", "Visatorul de vise", "Povestea vietii mele", "Insemnari zilnice" etc.
Reginele Elisabeta si Maria au scris de-a lungul vietii basme si povesti pentru copii, poezii, cugetari, romane, nuvele, eseuri, si nu in ultimul rand memorii si insemnari zilnice. Cartile reginelor Romaniei ilustreaza in primul rand preocuparea pentru scris si pentru lectura, promovarea valorilor culturale si spirituale romanesti, a frumusetilor tarii si a dragostei fata de poporul roman, cu care acestea s-au identificat.
De asemenea, in saptamana "Scoala altfel", Muzeul National Cotroceni ofera gratuit, in baza parteneriatelor educationale incheiate, lectorate pe diverse teme, in principal istoria familiei si a resedintelor regale, scolilor care au solicitat acest tip de activitate, in vederea imbogatirii cunostintelor dobandite la clasa de catre elevi.
Sursa foto: Mihai Ipate, Muzeul Cotroceni