Unul dintre cele mai pro-americane filme", "filmul despre 9/11 de care aveam nevoie", "Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe Oliver Stone" - acestea au fost cuvintele cu care presa americana a intampinat lansarea peliculei "World Trade Center", care va rula de vineri si in cinematografele romanesti.
Toate acestea, despre acelasi Oliver Stone care arunca in aer America cu controversatele, adevarate declaratii politice, "Platoon", "Nascut pe 4 iulie", "JFK", "Nixon".
Mare atentie la detalii
Pe 11 septembrie 2001, doi politisti au intrat in al doilea Turn prea tarziu. Cladirea s-a prabusit peste ei, ingropandu-i alaturi de colegii lor. Doar douazeci de oameni au fost recuperati de sub ruine.
Politistii John McLoughlin si Will Jimeno - interpretati de Nicolas Cage si Michael Pena - au fost cel de-al optsprezecelea si al nouasprezecelea. Scenariul filmului este bazat pe povestea celor doi si a familiilor lor. Inainte de Cage, au fost vehiculate, pentru aceeasi partitura, numele mai multor actori: George Clooney, John Travolta, Kevin Costner, Mel Gibson.
In film s-a acordat o mare atentie detaliilor si, parte a acestui efort, Cage a petrecut cateva ore intr-un tanc de privare senzoriala. In afara de asta, cincizeci de politisti adevarati au fost dusi din New York in Los Angeles, pentru a filma scena in care se formeaza un lant de oameni care salveaza supravietuitorii. In schimb, filmul nu recreeaza scena prabusirii avioanelor.
"Nu este un film politic"
Daca dupa Razboiul din Vietnam sau Watergate a asteptat doi ani, Hollywoodul a avut rabdare 4 ani intre 9/11 si productia unui film despre prabusirea Turnurilor Gemene.
Cand a fost anuntata productia lui "World Trade Center", in regia lui Oliver Stone, faptul ca proiectului i se atasase acest nume a fost intampinat cu neincredere si calificat drept rea-intentie. Subiectul parea o oferta perfecta pentru ca Stone sa faca un nou comentariu politic.
Dupa un sir de proiecte esuate, Stone reuseste insa un consens in premiera, fiindca rezultatul i-a surprins deopotriva pe fani si pe dusmani.
Nici urma de conspiratii sau de furie. Niciun pic de politica sau de controversa. Un film curat, despre eroismul a doi oameni confruntati cu iadul. Insusi Stone insista, in toate declaratiile sale: "Nu este un film politic". Si recunoaste ca aceasta a fost mantra impusa de studiourile Paramount.
Trauma, inca vie
Studiourile au incercat sa fie cat mai delicate in promovarea filmului: nu au pus panouri de promovare in New York si New Jersey, iar toate materialele lor de presa au trecut pe sub ochii unui grup de supravietuitori.
La vizionarea in avanpremiera pentru politistii si pompierii din New York, sindicatul politistilor i-a avertizat pe aceia care au participat direct la evenimente ca filmul li se poate parea socant si poate conduce la depresii post-traumatice.
Critica
Stone il "bubuie" pe Bush
La inceputul lui septembrie, la festivalul de film de la Venetia, Oliver Stone s-a dezlantuit nu numai asupra strategiei americane in Irak, comentand ca "e si mai multa teroare, si mai mult razboi", dar si asupra Hollywoodului, care, in filme ca "Pearl Harbour" sau "Black Hawk Down", "a glorificat masinaria razboiului".
Dar cea mai recenta declaratie a facut-o saptamana trecuta, la festivalul de la San Sebastian, unde l-a criticat pe Bush pentru reactiile inflamate de dupa 11 septembrie. "A dat tara cu zece ani inapoi", a spus el.
Box-office
Succes in Europa
Cu un buget de 63 de milioane de dolari, filmul a fost lansat in SUA la o luna dupa descoperirea complotului terorist din Marea Britanie, si a incasat, in primele cinci zile, 26,8 milioane de dolari.
Cu 3 milioane de dolari, Marea Britanie s-a clasat pe locul 1, urmata de Spania, cu 2,3 milioane, si Germania, cu 1,5 milioane. Pana acum, filmul a fost lansat in aproximativ 27 de tari si va avea premiera vineri in Bucuresti, la Hollywood Multiplex Mall, Movieplex Mall si cinema Studio, iar la Cluj, la cinema Republica.