Denisa Comanescu, unul dintre cei mai cunoscuti editori de pe piata romaneasca, aflat pe locul 63 in topul celor 100 femei de succes, realizat de revista "Capital", lanseaza astazi la Editura Humanitas prima colectie personalizata de pe piata romaneasca: "Raftul Denisei" - care continua colectia "Raftul intai" a editurii. Comanescu a parasit Editura Polirom pentru concurenta la inceputul anului, dupa ce timp de patru ani a coordonat colectia "Biblioteca Polirom". Editorul isi propune sa lanseze in "Raftul Denisei" peste 40 de titluri de literatura straina contemporana pana la sfarsitul anului.
EVZ: De ce ati parasit Polirom pentru o editura concurenta?Denisa Comanescu: Dupa ce am facut colectia "Biblioteca Polirom", la Editura Polirom, in care am publicat timp de patru ani peste 400 de titluri straine, mi-am spus ca e o provocare sa lansez o alta colectie formidabila, mai ales ca intr-un colt al mintii mele am visat intotdeauna sa lucrez pentru Humanitas. Cand Gabriel Liiceanu mi-a propus sa devin director editorial pentru literatura straina la Humanitas, am acceptat cu bucurie. Pentru mine e un nou inceput, desi mare parte din viata mea se confunda cu viata cartilor straine. Am venit la Humanitas chiar de ziua mea, pe 4 februarie 2006, si am luat aceasta coincidenta ca pe un cadou. La Polirom am lasat peste 100 de titluri in lucru.
"Raftul Denisei" de la Humanitas este prima colectie personalizata de pe piata editoriala romaneasca. Care sunt insemnele acestei colectii?"Raftul intai" de la Humanitas a devenit "Raftul Denisei". Sigla colectiei este o pisica neagra, asezata peste un teanc de carti: este chiar pisica mea, Mita, care obisnuieste sa doarma pe rafturile din biblioteca de acasa. Prietena mea Simona Kessler a facut primele schite ale siglei. "Raftul Denisei" nu are nicio legatura cu "Biblioteca Polirom". Va fi o colectie care sper sa se impuna printr-o mare placere a lecturii, pentru ca aleg numai cartile pe care le iubesc si aduc marile titluri ale zilei din literaturile lumii.
Ce autori ati ales pentru deschiderea colectiei "Raftul Denisei"?In debutul colectiei, din care lansam in aceasta seara sapte titluri, avem autori contemporani, multi pentru prima data tradusi in limba romana: o scriitoare britanica, de 32 de ani, Sarah Hall, cu romanul "Michelangelo Electric", si un scriitor american, John Fantes, caruia ii publicam o capodopera: "Intreaba praful" ("Ask the dust"), a carei ecranizare ruleaza si pe marile noastre ecrane. Charles Bukowski spunea despre Fantes ca este "zeul lui". Romanele lui au o doza mare de autobiografie si un ritm de "movie road". Mi-am propus in aceasta colectie mari titluri ale secolului XX, pe care le citesc cu drag toate generatiile. Sunt romane dupa care s-au facut filme importante, care au un ritm alert, cinematografic. Am mai optat pentru romanul de debut al lui Kurt Vonnegut, "Pianul mecanic", pentru prima oara tradus in romaneste, si pentru "Relatare despre regele David", de Stefan Heym. Mi-am propus sa fac si serii de autori. Voi incepe cu Isabel Allende, si cu romanul ei, tradus in peste 20 de tari, "Zorro". Avem si doua reeditari ale acestei autoare: "Casa spiritelor" si "Fiica norocului".
Ce veti mai lansa la Targul Bookfest, care se va desfasura in iunie?La targ vom lansa cel mai recent roman al lui Nick Hornby - "Turnul sinucigasilor", "Mesagerul", de Leslie Poles Hartley, "Portocala mecanica", capodopera lui Anthony Burgess, si "Furie", de Salman Rushdie. In lunile mai-iunie vom lansa 11 carti din colectie si vrem sa ajungem pana la sfarsitul anului sa editam cel putin 40 de carti in "Raftul Denisei"."Lucrez in avans pentru anii urmatori"Denisa Comanescu, 52 de ani, este poeta si traducatoare. A absolvit Facultatea de Filologie, a lucrat pentru Editura Univers, iar din 1992 a devenit redactor-sef al acestei edituri. Este casatorita cu ziaristul Nicolae Prelipceanu. La Polirom a coordonat din 2002 pana in 2005 colectia "Biblioteca Polirom" si seriile de autori straini: "Haruki Murakami", "David Lodge", "Borges" etc. "Lucrez cu multi agenti literari, cu mari edituri. Primesc foarte multe carti pe e-mail din toata lumea, le citesc, optez pentru unele dintre ele. Lucrez in avans pentru anii urmatori", spune editorul.