Impreuna cu institutia gazda, la organizarea expozitiei si-au adus contributia Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National Filatelic si Arhivele Nationale ale Romaniei.
Viata cotidiana reprezinta un aspect mai putin cercetat in istoriografia romaneasca, fapt pentru care expozitia ilustreaza, potrivit curatorului expozitiei, dr. Ştefania Ciubotaru, cateva aspecte legate de modul de viata al familiei regale: relatiile de familie, vestimentatia, masa si alimentatia, timpul liber, urmarind astfel valorificarea patrimoniului detinut de Muzeul National Cotroceni si de celelalte muzee colaboratoare.
Au fost expuse fotografii si carti postale cu membrii familiei regale in diverse ipostaze, invitatii la diferite manifestari, scrisori cu semnatura regelui si a reginei, programul Serbarilor Incoronarii din octombrie 1922, farfurii ornamentale de portelan, busturi, cromolitografii, medalii, ordine si plachete emise cu ocazia diverselor evenimente de la Curtea Regala.
De asemenea, publicul va putea admira obiecte de imbracaminte care au apartinut familiei regale: uniforma de maresal a Regimentului de Escorta Regala, model 1924, mare tinuta, care a apartinut regelui Ferdinand, o uniforma de adjutant regal, model 1895, mare tinuta, costumul de sora de caritate al reginei Maria, bluza de marinar care a apartinut principelui Carol si alte obiecte de vestimentatie care au apartinut familiei regale (ie, pieptar, rochie de copil).
Masa si alimentatia sunt reprezentate prin expunerea unor liste de meniuri care se serveau la mesele regale, a unor platouri, servicii de masa din faianta si portelan. Au fost expuse, de asemenea, carti scrise de regina Maria, carti din biblioteca regelui Ferdinand cu cifrele regale, albume de familie, corespondenta.
Expozitia va fi deschisa in perioada 23 mai - 23 iunie 2007.
Vernisajul face parte din manifestarile celei de-a XII-a editii a Colocviului National de Istorie, Istoria Artei Decorative, Conservare-Restaurare si Relatii Publice.
Colocviul, organizat de Administratia Prezidentiala si Muzeul National Cotroceni, in zilele de 23 si 24 mai 2007, se va desfasura pe sectiuni, in care vor sustine lucrari specialisti din muzee si institutii de gen din Bucuresti si din tara: Constanta, Craiova, Golesti, Iasi, Pitesti, Timisoara, Targoviste, Sinaia.
Colocviul, al carui initiator a fost, in anul 1992, profesorul Ioan Opris, se reia dupa o pauza de patru ani, evenimentul fiind intrerupt in perioada 2000-2006.
La vernisaj, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), Virgil Ştefan Nitulescu, a inmanat o mentiune, acordata de Comitetul National ICOM, directorului adjunct al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), Radu Coroama, pentru expozitia 'Romania in timpul regelui Carol I (1886-1916)", deschisa la MNIR la 10 mai 2006.