Dupa ecourile extraordinare avute in Romania si Irlanda, renumitul compozitor irlandez Shaun Davey prezinta marti, 29 noiembrie, ora 19.00, in premiera, la Ateneul Roman, concertul extraordinar „Vocile din Cimitirul Vesel“, alaturi de 180 de instrumentisti si solisti vocali romani si irlandezi de prima marime. Evenimentul este organizat de Ambasada Irlandei in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Culture Ireland si Filarmonica „George Enescu“.
Compozitia a fost unanim aclamata in Romania pentru inspirata sa mixtura de traditii muzicale romane si irlandeze. „Punand pe note muzicale epitafurile lui Stan Ion Patras, Shaun Davey confera legendei Cimitirului Vesel noi semnificatii si o noua bogatie. Artistul ne-a facut sa apreciem mai mult legenda si ne-a aprofundat intelegerea vietii satului romanesc care l-a inspirat. "Vocile din Cimitirul Vesel" construiesc inca o punte intre Irlanda si Romania“, afirma E.S.dl. John Morahan, Ambasadorul Irlandei la Bucuresti.
"Textele memoriale in cinstea mortilor, imaginile sculptate si culorile stralucitoare de pe crucile Cimitirului Vesel angajeaza simturile si bucuria de a trai a celor vii. Epitafurile simple fac acelasi lucru: variaza intre lejer si amuzant, intre sensuri profunde si universale, in care decedatii ii vorbesc direct privitorului. Aceste inscriptii mi-au oferit o colectie de versuri pe care le-am transpus in muzica si poate, astfel, am creat un punct de intalnire intre oamenii din Romania si Irlanda”- declara Shaun Davey.
Cei sapte solisti irlandezi care vor participa ii includ pe legendarul cimpoier Liam O’Flynn si pe solista vocala Rita Connolly. Dirijorul principal al Irish National Concert Orchestra, David Brophy, va dirija Orchestra Romana de Tineret, Corul barbatesc al Facultatii de Teologie Andrei Saguna din Sibiu (50 voci) si Corul mixt al Catedralei Ortodoxe din Sibiu (60 voci).
Romania are una dintre cele mai frumoase traditii rurale din Europa, care cuprinde si situl Cimitirul Vesel de la Sapanta, inclus in patrimoniul protejat UNESCO si numit astfel datorita descrierii colorate a vietilor mortilor prin arta naiva si prin epitafurile in versuri de pe cruci. Acest obiectiv de patrimoniu atrage anual 200 000 de vizitatori.
Concertul a mai fost prezentat in Romania, inclusiv la Cimitirul Vesel, in vara anului 2010 si a fost televizat de TVR Cultural. Premiera irlandeza, in noiembrie 2010, in fata unei audiente de peste o mie de persoane, la Catedrala St. Patrick din Dublin, s-a finalizat prin primirea artistilor de catre fostul Presedinte al Irlandei, E.S. dna Mary McAleese, la resedinta sa oficiala. Evenimentul, produs de Radiodifuziunea Irlandeza (RTE) in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, a marcat in 2010 aniversarea a 20 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Republica Irlanda, precum si Ziua Nationala a Romaniei.
Shaun Davey este unul dintre cei mai importanti compozitori ai Irlandei. Nominalizat la premiile BAFTA si Tony, Shaun Davey este primul compozitor care a introdus instrumentul uillean pioer intr-o orchestra simfonica, in cadrul unei creatii de neuitat din 1980, “The Brendan Voyage”. A vizitat Romania in 2008 pentru a explora conexiunea dintre vechea cultura romaneasca si traditiiile celte.
Anterior spectacolului din 29 noiembrie, Shaun Davey a mai prezentat cateva concerte memorabile ale suitei sale muzicale:
• Iunie 2009 – Catedrala Evanghelica din Sibiu
• August 2010 – Festivalul Intercultural “Lungul drum spre Cimitirul vesel”de la Sapanta. Festivalul, care a avut ample ecouri mediatice, a fost dedicat muzicii romanesti si irlandeze, doua culturi care se intrepatrund.
• Noiembrie 2010 – premiera irlandeza de la Catedrala Saint Patrick din Dublin
• Mai 2011 – Catedrala Romano-Catolica din Sibiu.
Noiembrie 2011