Timisoara, cel mai vestic oras al Romaniei, dar si punct reprezentativ de pe harta Banatului romanesc, a fost intotdeauna un model demn de urmat, din punct de vedere economic, social sau cultural. Asezata intr-un punct strategic ce poate controla intreaga Campie a Banatului, acest oras a cunoscut cea mai infloritoare perioada a existentei sale in vremea domniei lui Carol Robert de Anjou (1308-1342).
Totodata, Timisoara este orasul cu cele mai multe premiere, dintre care amintim: primul oras din Imperiul Habsburgic iluminat cu lampi cu gaz (1857) si primul oras din Europa continentala iluminat cu electric (1884), iar ca si importanta culturala, orasul era singurul din Europa in care se gaseau, in 1953, trei teatre de stat in limbile romana, maghiara si germana.
Desi data atestarii documentare a orasului este una controversata, cea mai des acceptata este anul 1212. Astfel, in acest an, momentul aniversar a fost sarbatorit de catre Romfilatelia prin introducerea in circulatie a emisiunii de marci postale "Timisoara – 800 de ani de atestare documentara".
Emisiunea contine 4 marci postale, din care una este machetata si in colita, 2 plicuri prima zi, un carton filatelic si un album filatelic. Astfel, cele 4 marci postale ilustreaza:
- timbrul cu valoarea nominala de 2,10 lei – Catedrala Episcopala Romano-Catolica sau Domul Romano-Catolic, o constructie baroca, cea mai valoroasa din Banat;
- timbrul cu valoarea nominala de 5 lei – Cetatea Timisoarei din 1602, dupa o cromolitografie a lui Fork E. realizata in 1876;
- timbrul cu valoarea nominala de 7,60 lei – Castelul Huniade, cea mai veche cladire din Timisoara, dupa o litografie din secolul XVIII;
- timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei – Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, cea mai mare constructie religioasa a orasului si simbol al acestuia.
Albumul filatelic al emisiunii este realizat intr-un tiraj limitat de 500 de exemplare, echipat cu produsul filatelic special al emisiunii (numerotat cu rosu de la 001 la 500) – care reuneste marcile postale ale emisiunii (alaturi de schwarzdruck-urile lor) si colita, avand aplicata stampila prima zi in folio aur.
Emisiunea se va bucura de un eveniment special de prezentare, intr-un cadru oficial, luni, 26 martie 2012, la Timisoara, unde, reprezentanti ai orasului, colectionari si invitati speciali se vor reuni pentru a serba acest moment aniversar intr-un mod unic.
Incepand cu ziua de luni, 26 martie 2012, emisiunea de marci postale "Timisoara – 800 de ani de atestare documentara" va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.
Martie 2012