Ieri, la ora 9.30, a început în sala de festivităţi a Direcţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale inaugurarea expoziţiei “Tezaur arhivistic”, realizată de instituţie cu prilejul împlinirii a şaptezeci de ani de fiinţare şi în cinstea Zilei Naţionale a României. Profesorul Ion Mureşan, directorul filialei judeţene a Arhivelor Naţionale, a făcut o clară şi cuprinzătoare expunere a istoricului instituţiei păstrătoare a valoroaselor documente privind trecutul. Artizanii înfiinţării aşezămintelor arhivistice de la Năsăud şi Bistriţa au fost Iuliu Moisil şi sasul Albert Berger, vizând integrarea în cadrul instituţional existent. Directorul Mureşan a amintit parcursul constituirii Arhivelor la Bistriţa, precum şi edificarea actualului sediu care adăposteşte în condiţii bune mărturii ale trecutului. În continuare, Mircea Prahase, directorul Complexului Muzeal Judeţean, a făcut pertinente referiri de ordin filologic la lucrarea “Arhivele - mărturii ale trecutului”, apărută la Editura “Mesagerul” şi editată de Direcţia Judeţeană Bistriţa-Năsăud a Arhivelor Naţionale, în care este cuprins studiul lui Nestor Şimon “Starea Regimentului şi evenimentele din anii 1848-1849”, al cărui manuscris l-a descifrat şi pregătit pentru tipar.
În încheiere, Gheorghe Marinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, cercetător, autor a două remarcabile volume de studii de arheologie de pe întreg cuprinsul judeţului, s-a referit între altele la importanţa pe care o are regândirea tablei valorilor postbelice, subliniind că au fost şi atunci oameni care au lucrat pentru cultura noastră, că bistriţenii au fost la Alba Iulia, dovedindu-se folositori la nivel naţional.
Cei prezenţi, între care primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, subprefectul Gheorghe Tuţă, Ionel Tompa, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, au privit cu interes valoroasele documente expuse în condiţii foarte bune.