Aşa cum preciza, miercuri, la o conferinţă de presă, comisarul Programului Sibiu 2007, Sergiu Nistor, el va avea mai multe faţete - de la dans contemporan, la filme cu tematica de profil, ateliere sau discuţii între specialişti, Festivalul de Dans fiind astfel unul dintre cele mai interesante proiecte desfăşurate în 2007, la Sibiu.
"Sibiu Dans 2007" marchează, de fapt, zece ani de activitate a Fundaţiei "Proiect DCM" - organizator principal al manifestării.
Potrivit lui Cosmin Manolescu, preşedinte al fundaţiei şi director al festivalului, vor fi prezentate la Sibiu 19 spectacole de dans contemporan cu peste 50 de dansatori şi coregrafi din 13 ţări.
Vor fi prezentate creaţii ale coregrafilor şi dansatorilor din Austria, Belgia, Elveţia, Estonia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Suedia, SUA şi România.
Tema Festivalul "Sibiu Dans 2007" este "Corpul". Astfel, publicului îi vor fi oferite şi producţii în care dansatorii apar goi. Accesul la asemenea spectacole va interzis minorilor.
Cosmin Manolescu a precizat, la conferinţa de presă, că, în paralel cu spectacolele de dans, programul cuprinde opt seri de filme, două ateliere de dans susţinute de apreciaţi coregrafi din străinătate, şi o masă rotundă cu participare internaţională.
Totodată, el a remarcat prezenţa României în acest festival la care se lucrează de aproape doi ani, exemplificând cu spectacole de dans contemporan, dar şi cu un program de filme "Video Dans", prezentat în colaborare cu TVR.
Acest program, realizat de Silvia Pospăescu şi Bogdana Pascal, va aduce în faţa publicului "o mică istorie" despre tot ce s-a întâmplat în dansul contemporan românesc în ultimii 17 ani.
Directorul festivalului, care este un cunoscut coregraf şi dansator nu numai în România, ci şi în străinătate - unde a realizat diverse proiecte, a selectat pentru Festivalul Internaţional de Dans de la Sibiu spectacole cu "un număr mai redus de dansatori".
Asta pentru că aducerea într-un festival a unor trupe mari costă enorm, onorariile fiind, de asemenea, mari. Manolescu a precizat că spectacolele sunt interesante şi chiar speciale, având doi sai trei dansatori.
"Sibiu Dans 2007" este sprijinit de Ministerul Culturii şi Cultelor, care a dat 172.000 de lei, la care se adaugă sponsorizări de 40.000 de euro. De notat că unele spectacole din străinătate sunt aduse cu sprijinul centrelor culturale străine la Bucureşti sau al ambasadelor respective.
Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în diverse spaţii ale Sibiului: Piaţa Mare, Biserica Azilului, Dumbrava Sibiului, Pavilion 2007, Teatrul Naţional "Radu Stanca", Teatrul Gong.
Multe dintre filmele programate vor fi proiectate la Studio Astra Film, dar şi în aer liber - pe ecranul instalat în Bulevardul Nicolae Bălcescu.
La conferinţa de presă, s-a vorbit şi despre un proiect român-luxemburghez în care este implicată Fundaţia "Proiect DCM" - "Danse.Entre.Deux"- o colaborare artistică dintre coregrafii Cosmin Manolescu şi Bernard Baumgarten. Este vorba de un proiect iniţiat în contextul desemnării oraşelor Luxemburg şi Sibiu drept capitale culturale europene în 2007.
În cadrul acestui proiect sunt prezentate în România şi Luxemburg două piese coregrafice interpretate de dansatori romani şi luxemburghezi. Premiera luxemburgheză a avut loc pe 21 iunie, în deschiderea festivalului "Danz Festival Lëtzebuerg", iar cea românească va fi la Sibiu, pe 31 august, în închiderea Festivalului "Sibiu Dans 2007".
Proiectul "Danse.Entre.Deux" este finanţat prin programele ''Sibiu şi Luxemburg - Capitale Culturale Europene 2007''.