Zilele urmatoare va aparea al XX-lea numar al publicatiei "Revista Bistritei", editie ingrijita de Complexul Judetean Muzeal. Publicatia se adreseaza tuturor pasionatilor de studiul trecutului si cadrelor didactice de specialitate, articolele fiind structurate tematic pe trei sectiuni, arheologie si istorie veche, istorie, respectiv recenzii. Autorii studiilor aparute trateaza teme variate, de la istorie evenimentiala, scoli confesionale in comitatul Bistrita-Nasaud in perioada 1876-1918, modernizare economica a judetului la mijlocul secolului al XIX-lea prin transporturi si comunicatii, de la conturarea de portrete precum cele ale lui Miron Costin si Dinicu Golescu, de la discursurile politice ale ziarelor "Patria" si "Viitorul" in Ungaria dualista pana la evolutia administrativ-teritoriala a Bistritei-Nasaud.
Prin studiile lor, fiecare autor isi aduce propria contributie la imbogatirea orizontului de cercetare, un exemplu fiind cunoasterea paleotehnologiei la inceputurile neoliticului in Transilvania - cu predilectie a "industriei" materiilor dure animale in asezarea de la Seusa (Corneliu Beldiman, Marius-Mihai Ciuta, Diana-Maria Sztancs), judetul Alba. Noi date despre descoperirile din epoca bronzului de la Valenii Somcutei aflam daca citim studiul lui Carol Kacso, iar despre "geografia funerara" in poezia epocii lui Augustus, Silvius Ovidiu Chis. Tot in prima sectiune a "Revistei Bistritei", Corneliu Gaiu si Radu Zagrean ne prezinta un studiu despre monumente sculpturale descoperite la Ilisua, localitate despre a carei circulatie monetara si societate provinciala din perioada romana aflam mai multe din articolul redactat de Radu Ardevan.
In paginile revistei sunt surprinse aspecte ale sensibilitatii baroce in discursul elitei romanesti a secolului al XVIII-lea cu un studiu de caz referitor al Miron Costin (Petre Din), informatii privind presa saseasca din Transilvania in perioada absolutista (Nicolae Tescula) si privind publicatiile activiste proguvernamentale romanesti in Ungaria dualista (Vlad Popovici). Curiosii pot citi si despre colonizarea de la Nimigea Ungureasca (Iosif Uilacan) sau isi pot lamuri aspecte despre chestiunea evreiasca si diplomatia franceza in Moldova (Ana Maria Vele) sau daca doresc sa afle mai multe despre Consiliul Judetean in intervalul 13 decembrie-23 februarie 1945 pot consulta articolul cercetatorului bistritean Adrian Onofreiu.
"Am incercat sa oferim publicului interesat un volum echilibrat ca pondere a diferitelor epoci, jumatate dintre studii stau sub semnul istoriei vechi, iar jumatate sub cel al epocii medii, moderne si contemporane. Lista de autori este una care reuneste atat profesori universitari precum Nicolae Gudea, dar si cercetatori locali precum Adrian Onofreiu, Iosif Uilacan. O alta constanta a «Revistei Bistritei» este promovarea de cercetatori tineri ca profesorul de geografie Ioan Baca", a apreciat directorul adjunct al Complexului Muzeal Judetean, Corneliu Gaiu, cel care s-a ingrijit de aparitia in bune conditii a "Revistei Bistritei".