Daca va aflati astazi la Sibiu, nu ratati ocazia de a urmari, la Studioul `Astra Film` din Piata Huet, documentarul `Punam`. Este vorba despre un film de exceptie al regizorului Lucian Munteanu, despre viata, tristetile, bucuriile si visele `copiilor fara copilarie`, ce traiesc in comunitatile sarace din Serbia-Muntenegru.
`Punam` este, de fapt, numele unei fetite dintr-o comunitate sarba, in care adultii isi petrec ziua la crasma din sat, iar copiii trag din greu la cariera de piatra, la fabrica de caramida sau isi cresc acasa fratii mai mici. Mama fetitei a murit cand ea avea doar 5 ani. A ramas cu tatal ei, cu o surioara nou-nascuta si cu un frate de doi ani.
Peste zi, copiii nu prea isi vad tatal, care lucreaza ca sa castige suficient pentru taxele lor scolare sau isi petrece timpul la carciuma din sat. De aceea, Punam, ajunsa la varsta de 9 ani, trebuie sa joace simultan rolul de cap al familiei sau de gospodina a casei si are foarte putin timp pentru scoala.
Prietenii fetitei nu merg nici ei la scoala deoarece parintii lor nu-si pot permite sa plateasca taxele. Copiii muncesc intr-o cariera de piatra si la fabrica de caramizi din apropierea satului, iar primii ani din viata lor ii `consuma` ducand poverile si responsabilitatile unor adulti. Filmul surprinde cu mult realism aceste momente dramatice, prezentand destinele acestor copii si al micutei Punam, care este convinsa ca scoala inseamna progres si ca este singura ei sansa pentru o viata mai buna. Asa se vede lumea prin ochii unei copile care viseaza sa devina invatatoare.
Trebuie mentionat ca documentarul prezentat astazi la Sibiu face parte din proiectul `Astra Film - Cinemateca - Sibiu - 'CCE 2007'` in cadrul caruia reprezentantii cunoscutei case de productie vor promova cele mai apreciate titluri ale filmului documentar romanesc si mondial pe tot parcursul anului.
Astazi la Sibiu:
• `Sibiu, tinutul meu natal`, conferinte pe Internet, proiect non-stop al Muzeului `Astra`.
• `Punam` - documentar, Studioul `Astra Film`, Piata Huet, ora 14.00.
Florian Gadea