În contextul anunţării celui de al treilea ciclu al proiectului YPS, directorul INA a precizat, pentru ROMPRES, că speră ca repartizarea pe posturi a managerilor publici să nu mai fie o problemă ca în 2005, deoarece au fost adoptate noi modificări la O.G. nr. 56/2004, care reglementează statutul managerilor publici.
''Cei 167 de absolvenţi ai cursurilor din anii precedenţi sunt manageri publici în diferite ministere, agenţii, la Secretariatul General al Guvernului, diferite prefecturi şi consilii judeţene sau locale, cât şi în serviciile deconcentrate'', a declarat Dragoş Dincă.
În 2005, un număr 84 de tineri care au absolvit cursuri de masterat în Occident şi care au beneficiat, apoi, de un program de pregătire de un an la INA nu au fost angajaţi imediat după absolvire, iar statul a fost nevoit să aloce lunar 840 de milioane pentru plata burselor până când aceştia au fost încadraţi, având în vedere că nu exista nicio lege care să prevadă ce statut vor avea aceşti viitori manageri publici şi nici cum şi de către cine urmau să fie plătiţi.
Proiectul va fi lansat oficial peste câteva săptămâni după ce vor fi stabilite toate detaliile referitoare la perioada de înscriere, condiţiile care trebuie îndeplinite de candidaţi şi cursurile care vor fi urmate pentru perfecţionare. Acesta este conceput pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră în administraţia publică, urmând ca după absolvirea cursurilor să devină manageri publici sau funcţionari cu statut special.
Aceşti tineri, denumiţi bursieri şi stagiari, sunt formaţi prin intermediul a două programe distincte, fiecare incluzând perioade de instruire în România şi în state din Uniunea Europeană.
Programul de formare pentru bursieri durează doi ani şi include un an de studii post-universitare la universităţi din ţări precum Franţa, Italia, Anglia, Belgia, Germania şi un an de formare continuă la INA, în timp ce stagiarii se perfecţionează timp de un an la INA şi patru luni într-o instituţie europeană.
La absolvirea cursurilor se alcătuieşte un clasament, pe baza căruia urmează să se facă repartiţia pe posturi.
Managerii publici sunt funcţionari publici cu statut special, care continuă reforma în administraţia publică şi contribuie la aplicarea acquis-ului comunitar în cadru instituţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit directorului INA.
YPS reprezintă o iniţiativă finanţată de UE cu 3,5 milioane de euro, în cadrul programului Phare 2003, şi se desfăşoară cu sprijinul Guvernului, în parteneriat cu INA, Unitatea Centrală pentru Reformă în Administraţia Publică (UCRAP) şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici