Impulsiv cum ii e firea, actorul Claudiu Bleont l-a adus pe scena si i-a cerut sa-si explice atitudinea. Intamplator, „scandalagiul” era un personaj cunoscut: Razvan Penescu, proprietarul portalului Liternet. Directorul TNB, Ion Caramitru, l-a sanctionat ulterior pe Bleont, afirmand ca deontologia si regulamentul teatrului nu permit astfel de interactiuni cu spectatorii.
Nu a mai curs sange
Mai calmi si descarcati emotional acum, Bleont si Penescu s-au confruntat din nou, argumentandu-si fiecare dreptul sau la atitudine si la a apara ceea ce crede. Au participat oameni de teatru (actori, regizori), critici teatrali, jurnalisti: Alice Georgescu, Iulia Popovici, Ion Sapdaru, Ileana Lucaciu (care nu recomanda spectacolul in primul rand din cauza textului „depasit”), Ion Vianu, Ion Caramitru, dar si simpli spectatori. Mare parte si-au spus parerea, atat despre spectacol, cat si despre gestul lui Penescu.
Extremele au fost date de tonul „dupa ce am suportat comunismul, trebuie sa mai suportam si spectacolele proaste despre el” si de cei care elogiau piesa pentru informatiile despre stalinism pe care le contine textul.
Cu umor, scriitorul Nicolae Prelipceanu a reamintit ca nu s-a asistat la „istoria comunismului”, ci la una „pentru bolnavii mintali”, deci la un simplu act artistic. Urmatoarea reprezentatie a „Istoriei comunismului...” va avea loc marti, 30 octombrie, de la ora 19.00.