Supranumit 'poetul stelar', datorita preocuparii de a calibra sensibilitatea si conceptele poeziei pamantene la dimensiuni cosmice, Alexandru Cristian Milos este printre putinii scriitori din tara noastra care au publicat carti electronice, modalitati de comunicare a informatiei beletristice atat de 'straine' de cerneala si 'teascul' clasic.
Cartea se numeste 'Cetatenii cosmosului', fiind rezultatul colaborarii poetului cu Editura 'Alpha Media' Bistrita, condusa de Marius Brendea, si a fost imprimata pe compact discuri care contin - pe langa text, muzica sugerand imensitatea spatiilor dintre astri - cam ce canta candva formatia germana 'Kraftwerk'. Universul cartii electronice este 'construit' din text, muzica, imagine, amintind de sinestezia simbolista, redimensionata la nivelul epocii in care traim si a celei viitoare.
Fost student medicinist, Alexandru Cristian Milos a transferat rigoarea disciplinei in 'gospodarirea' carierei de scriitor, cladita cu staruinta, suferinta si angajament total; poemele sale sunt traduse intr-o proportie reprezentativa in engleza si germana si sunt difuzate mai ales prin straduinta proprie.
In numar de cateva zeci de exemplare, cuprinzatoarea antologie 'Copiii comosului' a luat calea strainatatii, ajungand nu numai la Biblioteca Congresului USA, Biblioteca Nationala a Braziliei, Frantei, Spaniei si altele, ci mai ales in toate bibliotecile universitatilor unde se studiaza limba romana si in redactiile publicatiilor diasporei noastre din Australia pana in Canada.
Alexandru Cristian Milos este nu numai cel mai prolific scriitor bistritean, ci si cel mai cunoscut in lume, care poate spune ca a dat la noi directia poetica a 'poeziei cosmice'.