Premiul, in valoare de 10.000 de lei, a fost decernat de un juriul format din criticii literari Nicolae Manolescu, Gabriel Dimisianu si Alex Stefanescu, criticul de teatru Marina Constantinescu si scriitoarele Adriana Bittel si Ioana Parvulescu.
Celelalte volume nominalizate au fost "Jiquidi" de Nicolae Breban, "Cartea Psalmilor" de Serban Foarta, "Noaptea lui Iuda" de Dan Stanca, "Luminare" de Ioan Lacusta si "Cronologia Bucurestilor" de
Gheorghe Parusi.
Fundatia Anonimul si revista "Romania literara" au mai acordat miercuri si premiul pentru Opera Omnia, in valoare de 10.000 de lei, scriitorului Mircea Ivanescu.
Al treilea si ultimul volum din trilogia lui Mircea Cartarescu, in forma de fluture sau de catedrala, a fost lansat in luna iulie a acestui an si este una dintre cele mai bine vandute carti din 2007 la Editura Humanitas
Autorul a lucrat la "Orbitor" timp de 14 ani si jumatate, iar ultimul volum a fost scris la Academia Schloss Solitude de langa Stuttgart, unde a primit o bursa.
Nascut in 1956, Mircea Cartarescu a debutat in 1980, ca poet, cu volumul "Faruri, vitrine, fotografii". Pana in 1989, cand a publicat prima sa carte de proza ("Visul"), scriitorul a mai scos inca doua volume de poezie, "Poeme de amor" si "Totul".
Dupa "Levantul" si "Nostalgia" si eseul critic "Visul Chimeric" (1990), Cartarescu a publicat, in 1994, un nou roman, "Travesti", si un alt volum de poezie, "Dragostea".
Printre cartile sale se numara colectia de articole aparute in presa "De ce iubim femeile" (2004), "Baroane" (2006), un "Jurnal" (2001) si eseul "Postmodernismul romanesc"(1999).