Filmele castigatoare la cele trei sectiuni ale festivalului International de Film "Anonimul", desfasurat la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, vor fi anuntate in aceasta seara, in cadrul unei gale speciale. Dupa anuntarea laureatilor, lungmetrajul castigator al trofeului "Anonimul", in valoare de 10.000 de dolari, va rula, de la ora 23.00, pe ecranul amenajat in aer liber.
In cele patru zile de proiectii, ce au inceput luni seara, peste 1.500 de spectatori au putut viziona sapte lungmetraje, 48 de scurtmetraje si 24 de filme de animatie.
"In loc de Peter Greenway, invitat de onoare anul trecut in festival, sau alta cireasa pe tort, am avut anul acesta o mana de cirese", a spus Marcel Iures, adaugand: "Vedeta la a treia editie a festivalului "Anonimul" a fost aceasta Generatie Asteptata, care pur si simplu a erupt cu putere, dupa ani de asteptare, de chinuri, de tacere si munca intensa".
Subiecte usturatoare la lungmetraje
In competitia de lungmetraje a fost prezent doar un film romanesc printre cele sapte pelicule cu teme incitante, mergand de la discriminarea femeilor in Iran pana la legaturi adulterine, crime, perversiuni sau cautari romantate de absolut.
> Filmul lui Giurgiu, "Legaturi bolnavicioase", care a rulat ieri in festival, este realizat dupa romanul omonim al Ceciliei Stefanescu, punctand relatiile lesbiene sau incestuoase dintre diferite personaje.
> In "L’Iceberg" (coproductie Belgia-Franta), Fiona face o pasiune pentru frig, gheata si zapada, iar intr-o buna zi isi paraseste barbatul si copiii, fara sa se uite in urma, plecand in lumea larga in cautarea unui iceberg adevarat. Pelicula a obtinut Premiul pentru cel mai bun film la festivalul de la Molodist in 2005.
> "Mutual Appreciation", regizat de Andrew Bujalski, care este si actor in acest film, descrie povestea si disperarile unui rocker, care vrea sa-si faca o trupa la New York. Filmul a participat si la festivalurile de la Salonic, in 2005, si de la Rotterdam, anul acesta.
> "Heaven’s Doors" (Maroc), regizat de Swel Noury si Imed Noury, surprinde patimi intense, cu razbunari si amaraciuni inecate in bautura, toate petrecute in pitorescul Casablanca. Pelicula a fost anul acesta in sectiunea Panorama la Berlin.
> In "Offside", un film iranian, regizat de Jafar Panahi, cateva fete din Iran se deghizeaza in barbati pentru a putea vedea un meci de fotbal, intr-o tara in care acesta este un drept exclusiv masculin. O comedie dulce-amara care reclama egalitatea sexelor. Filmul a primit anul acesta Ursul de Argint la Festivalul International de la Berlin.
> "Battalla en el Cielo", care a participat anul trecut in competitie de la Cannes, in regia lui Carlos Reygadas, prezinta o lume in care fata unui general se prostitueaza sau un copil este rapit cu nonsalanta. "Astazi, in Mexic si in lume, rapirile sunt frecvente", explica regizorul Reygadas. Filmul sau a participat la competitia de la Cannes anul trecut.
> "Pictam sau facem dragoste?", in regia lui Arnaud Larrieu, spune povestea unei pictorite trecute de prima tinerete, care se indragosteste de un orb, cu care impartaseste veleitatile artistice si erotice, in pofida faptului ca este maritata si are un copil cu alt barbat. Si aceasta pelicula a fost anul trecut la Cannes.
Un festival "fara sclipici si paiete"
"Am incercat sa fac o selectie care sa reflecte cat mai multe tendinte din ceea ce se intampla acum in cinematografia mondiala", a spus selectionerul Alex Leo Serban, care a subliniat ca nu a vrut sa faca un festival "cu sclipici si paiete".
Presedintele juriului la lungmetraj, iranianul Bahman Ghobadi, care a castigat anul trecut Trofeul "Anonimul" cu filmul "Testoasele pot zbura", va delibera in aceasta dimineata alaturi de Marie-Pierre Macia, Martin John Blaney si Magda Mihailescu care pelicula va lua ravnitul trofeu.
Se vor mai acorda, la lungmetraje, premiul pentru regie - 5.000 de dolari, premiul pentru imagine - 2.500 de dolari si premiul publicului - 1.000 de dolari.
Filme-experiment la sectiunea de animatie
Printre cele 48 de pelicule prezentate in sectiunea scurtmetraje fictiune au participat sase filme romanesti, iar a treia sectiune, de animatie, a inclus un singur titlu romanesc, "Carne", de Valentin Partenie. "In acesta sectiune am introdus si filme-experiment", a comentat Alex Leo Serban.
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj este de 2.000 de dolari, iar pentru cel mai bun film de animatie - 1.000 de dolari. Festivalul a inclus si un concurs de scenarii, iar cel mai bun va primi 500 de dolari. Intre 6 si 8 octombrie, filmele castigatoare la "Anonimul" vor putea fi vizionate la Cinema Studio din Bucuresti.