Astfel, în cea de a doua zi a manifestărilor legate de sărbătoarea cărţii la Brăila, pu-blicul cititor a avut şansa unei noi întâlniri memorabile cu perso-nalităţi de primă mână ale peisajului editorial românesc. Alături de Dan Stanca a fost şi cunoscutul scriitor şi om de televiziune Radu Paraschivescu, cel care a şi desluşit câteva dintre coordonatele romanului lansat.
În deschiderea evenimentului, directorul Bibliotecii Judeţene, Rodica Drăghici, a subliniat importanţa demersului de promovare a literaturii contemporane româneşti, program pe care instituţia pe care o conduce şi l-a asumat pe termen lung, după care, scriitorul brăilean Cristian Robu - Corcan a punctat: “Cartea lui Dan Stanca este genul de carte despre care, o dată ce ai terminat-o de citit, nu mai poţi spune: «Eu aş fi scris-o altfel...». Apariţia “Nopţii lui Iuda” la prestigioasa Editură Humanitas este, după părerea mea, un act de dreptate ce i se face autorului, o recunoaştere a valorii sale ca scriitor”.
Cu eleganţa sa recunoscută, Radu Paraschivescu a explicat auditoriului de ce “Noaptea lui Iuda” este o carte reuşită: “Romanul lui Dan Stanca este o carte care poate fi citită greşit în mai multe feluri. De exemplu, ar putea fi considerat un roman despre 11 septembrie, şi nu este. Iar eu nu cred încă în alinierea noastră la spaimele planetare.
De fapt, e o carte mult mai simplă, care vorbeşte despre memorie, despre vinovăţie şi păcat, cu excursuri în politică, istorie, filosofie şi religie. Este o carte cu multe bolţi, care se sprijină una pe alta, o carte în care palpită destine, o carte care te răscoleşte şi te confiscă în acelaşi timp. Din “Noaptea lui Iuda” cad idei şi sunt idei frumoase”.Dan Stanca, autor prolific (a scris 14 romane, a câştigat două premii ale Uniunii Scriitorilor) şi gazetar de forţă, a găsit extrem de inspirată iniţiativa Bibliotecii brăilene de a acorda o atenţie sporită literaturii contemporane, după care a descifrat câteva elemente pe care şi-a clădit naraţiunea ultimei cărţi: “De ce «Noaptea lui Iuda»? Pentru că este însăşi istoria universală, pe care o străbatem de 2000 de ani, cu toate suferinţele şi convulsiile ei. În romanul meu am încercat o întrepătrundere între mărturisire şi inventică. 11 septembrie sau «marţea neagră», cum i s-a spus, este doar un pretext pentru a prezenta un fragment de viaţă din specificul naţional. În cele din urmă, ideea este că, deşi criminal şi inuman, terorismul este, de fapt, o reacţie necontrolată şi disperată faţă de o lume suficientă sieşi, apatică şi obosită”. La final, cei doi invitaţi au dat autografe cititorilor prezenţi.
De remarcat prezenţa la eveniment a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Niculina Moisescu, singurul politician brăilean care participă, cu consecvenţă, la actul cultural din Bibliotecă. Manifestările legate de Zilele Bibliotecii Panait Istrati au continuat şi ieri, la Centrul Cultural American, unde numeroşi liceeni brăileni s-au întâlnit cu arhitectul Elisabeta Chiscop, în cadrul dialogului cu tema “Monumente ale arhitecturii contemporane - Podul Washington”. Tot ieri, dar la sediul central al Bibliotecii, a avut loc întâlnirea scriitorilor din Brăila şi Galaţi cu prozatori şi invitaţi speciali din Bulgaria. Amănunte despre acest dialog literar puteţi citi în ediţia de mâine a “Arcaşului”.