Institutul Cervantes si Curtea Veche Publishing invita publicul luni, 14 noiembrie, de la ora 18.00, la Ceainaria Carturesti (Str. Arthur Verona, nr. 13-15, parter) la dezbaterea volumului "Nimfa nestatornica" de Guillermo Cabrera Infante, aparut in traducerea Lilianei Pleşa Iacob. Dezbaterea va fi moderata de Iulia Popovici si ii va avea ca invitati pe Stefania Nalbant, Liliana PleSa Iacob, Simona Sora, Ema Stere.
Acest eveniment face parte din seria "Lunea Cartii de limba spaniola" initiate de Institutul Cervantes.
Nimfa nestatornica arata clar toate aspectele stilului vesnic surprinzatorului Cabrera Infante: jocuri de cuvinte care il fascinau atat de mult pe neobositul explorator al limbii, referinte cinematografice si literare, gust pentru expresii populare si acel simt personal si rafinat al umorului ce inunda fiecare dintre paginile cartii. Volumul este publicat dupa moartea scriitorului din 2005, descoperit fiind de sotia sa, Miriam Cabrera Infante. Pe fundalul Havanei exotice se desfasoara o poveste de dragoste controversata intre narator, un jurnalist si scriitor cu inalte pretentii intelectuale si o pustoaica de saisprezece ani, blonda, naiva si extrem de atragatoare.
El este insurat, dar nefericit, ea este orfana si nefericita. El cauta pasiune, erotism, ea cauta ocrotire si stabilitate. El are aspiratii intelectuale inalte, ea cauta viata simpla. Guillermo Cabrera Infante s-a nascut la Gibara, in provincia Oriente din Cuba in 1929 si s-a stabilit in Londra, fara a uita insa de tara natala, fundal intalnit in multe dintre cartile sale.
Desi mai discreta decat a altor membri faimosi ai Boomului hispanoamerican, de care a incercat sa se detaseze in repetate randuri, cariera lui Cabrera Infante nu a fost lipsita de apreciere din partea lumii literare, acesta primind in 1964 Premiul Biblioteca Breve, iar in 1997, Premiul Miguel de Cervantes pentru intreaga activitate. Si aceasta activitate se constituie din: proza fictionala scurta (As en la paz como en la guerra, 1960; Delito por bailar el chachacha, 1995), proza fictionala ampla, pe care editorii si criticii adesea au numit-o, in ciuda dezaprobarii autorului, roman (Trei tigri tristi, Curtea Veche Publishing 2010), proza memorialistica (La Habana para un Infante difunto, 1979, si Cuerpos divinos, 2010, ambele în curs de aparitie la Curtea Veche Publishing), eseuri (Mea Cuba, 1991 s.a.), scenarii de film (The Lost City s.a.).
Nimfa nestatornica de Guillermo Cabrera Infante face parte dintr-o campanie ampla de promovare a literaturii contemporane de limba spaniola, desfasurata de Curtea Veche Publishing cu sprijinul Ambasadei Spaniei in Romainia. Campania se desfasoara in luna octombrie si in prima parte a lunii noiembrie si incearca, prin sloganul Literatura contemporana urmeaza calea clasica: scrie acum, apoi asteapta, sa aduca dorinta de a (re)descoperi literatura contemporana de limba spaniola. Alaturi de volumul lui Infante, in cadrul campaniei sunt promovate si volumele altor trei cunoscuti scriitori contemporani: "Vointa si norocul" de Carlos Fuentes, "Cazuti din cer" de Ray Loriga si "Creionul tamplarului" de Manuel Rivas.
Toate cele patru volume incluse in campania de promovare sunt in dezbatere in cadrul seriei "Lunea Cartii de Limba Spaniola".
Bucuresti
Noiembrie 2011