Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ si Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” va invita la cea de-a V-a editie a festivalului „Namaste India“, in perioada 20-23 iunie 2013, la Bucuresti. Ca in fiecare an, va incurajam sa va apropiati de incredibila cultura a Indiei, sa o descoperiti prin spectacole de dans, muzica, literatura, fotografie, filosofie, artizanat si gastronomie.
8 spectacole de muzica si dans
Pentru prima data in Romania, muzica clasica indiana in stilul Khayal, in recitalul “Garlands of Sounds” sustinut de Mahua Mukherjee (vocal) si Sanjay Kansa Banik (tabla), doi artisti recunoscuti la nivel international. Publicul se va putea familiariza si cu stilurile devotionale bhajan si qawwali, interpretate de grupul Nirmal Bhakti.
Instrumentele muzicii clasice indiene ii vor incanta pe ascultatori si in cadrul Galei Namaste India, spectacol sustinut de Centrul Cultural Tansen la Centrul National de Arta „Tinerimea Romana”, vineri, 21 iunie, ora 19:30.
Dansul indian, avand o traditie neintrerupta de peste 2000 de ani, se bucura de un loc aparte in cadrul festivalului. Invitam publicul roman sa descopere frumusetea, eleganta si gratia dansului clasic prin intermediul a doua spectacole in stilurile Kathak (India de Nord), cu Sharmila Sharma si Mohiniyattam (India de Sud), cu Brigitte Chataignier.
Tot in pasi de dans, spectacolele Despre oameni, natura, nimfe si zei (Grupul Shakti), Krishna Katha /Povestea Zeului Krishna (Centrul de Arta Euterpe) ne indeamna sa patrundem in lumea povestilor mitologice si a legendelor milenare. Iar pentru fanii Bollywood, Laura Bogorodea (semifinalista la emisiunile “Romania Danseaza” si “Romanii au talent”) a pregatit un spectacol dinamic si plin de culoare.
Targ cu artizanat si specialitati culinare
Muzeul Satului gazduieste pe perioada festivalului un targ de produse traditionale si specialitati culinare, prin intermediul caruia vizitatorii vor avea ocazia sa-si completeze garderoba cu haine exotice (saree-uri, salwar kameez, kurta), accesorii si bijuterii nemaipomenite, alaturi de obiecte decorative si mirodenii.
6 lansari de carte
In fiecare zi a festivalului va oferim ocazia de a intra in contact cu oameni care au calatorit in India si care, intorsi acasa, au pus pe hartie gandurile lor cele mai intime. Lansarile de carte culmineaza cu sesiuni de autografe si lecturi publice: India Darshan. 18.000 km de calatorii interioare de Iuliana Nalatan, De la India la Indiile Africii de Daniela Tane, Namaste – roman de aventuri spirituale in Nepal de Sega
La acestea se adauga lansarile unor scrieri filosofice, Esential in Advaita Vedanta de Daniela Badea si Prakarana Grantha, traducere din Sanskrita de Vlad Sovarel, precum si o intalnire cu poetii nationali ai Indiei si Romaniei prin intermediul cartii Eminescu si Tagore de Amita Bhose.
Proiectii de filme si prezentari multimedia
Pentru ca in acest an sarbatorim 100 de ani de cinematografie indiana, participantii la festival pot viziona filmul Mother India (1957, in regia lui Mehboob Khan), nominalizat la Oscar, alaturi de alte patru pelicule, precum si prezentari multimedia care redau vizual impresii ale unor calatori prin India si aspecte mai putin cunoscute ale culturii indiene.
4 expozitii de fotografie
Se spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte. Noi va oferim patru expozitii foto, deschise pe toata durata festivalului, si mii de cuvinte pentru fiecare fotografie. Fotografii se vor afla alaturi de vizitatori si le vor putea oferi informatii suplimentare despre fiecare fotografie expusa.
Ateliere, workshopuri, prezentari
Lectiile de limba Hindi, Sanscrita, Bengali; workshop-urile de muzica clasica; discutiile despre arta, calatorii, ayurveda, yoga, filosofie, arta decorarii cu henna si aspectele culturale ale purtarii sariului, alaturi de demonstratia de cricket si de prelegerile despre Eminescu si Tagore vor oferi publicului un tablou complet asupra diversitatii culturale a Indiei. Pe toata durata festivalului se vor organiza ateliere creative atat pentru adulti, cat si pentru copii.
Comunicat
19 iunie 2013
I. C.
editor artline.ro