Complexul National Muzeal ASTRA invita publicul la expozitia "Mostenirea etnografica a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociatiunii, eveniment desfasurat la Casa Artelor din Piata Mica, nr. 21, Sibiu pana pe 15 ianuarie, de marti pana duminica, intre orele 17.00.
Expozitia "Mostenirea etnografica a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociatiunii" constituie un eveniment cultural de marca pe care Muzeul ASTRA organizat cu prilejul implinirii a 150 de ani de la infiintarea Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman ASTRA, la Sibiu, in 1861.
Inaugurat la 19 august 1905, Muzeul Asociatiunii a fost deschis publicului printr-o mare expozitie etnografica si istorico-culturala, in cadrul careia patrimoniul etnografic a fost dominant, fiind apreciat de numerosii vizitatori care au trecut pragul Palatului ASTRA.
Au fost prezentate atunci obiecte specifice romanilor din Transilvania: port popular, obiecte de lemn si de cult, ceramica, un interior de locuinta taraneasca realizat dupa recomandarile Programei expozitiei, lansate in 1904, dar si fotografii etnografice, papusi in costume populare de sarbatoare si machete ce aveau rolul de a ilustra morile, teascurile si joagarele care functionau la acea vreme pe intreg teritoriul Ardealului.
Pana in anul 1950 colectiile etnografice ale Muzeului Asociatiunii au sporit considerabil.
Complexul National Muzeal ASTRA, prin Muzeul Civilizatiei Transilvane ASTRA este astazi trezorierul valorilor patrimoniale mostenite de la Muzeul Asociatiunii. S-au pastrat cu deosebit respect obiectele etnografice care au supravietuit vicisitudinilor carora colectiile au fost supuse in timpul regimului comunist.
In registrele inventar actuale, figureaza 9.002 obiecte inregistrate sub sigla “A”, impartite in urmatoarele colectii: broderii, port-textile, obiecte de cult, obiecte de lemn, os, fier, ceramica si papusi.
A. A.
editor artline.ro
6 ianuarie 2012