Fiecare aparitie a lui Andrei Codrescu in tara de unde a plecat este o surpriza, pentru ca poetul si romancierul are o capacitate anume de a fi mereu nou, mereu neasteptat, imbinand libertatea celui care a trait in avangardele americane ale anilor '60 ai veacului trecut cu o solida reflectie asupra literaturii, religiei, vietii. "Miracol si catastrofa" este o noua carte a lui Andrei Codrescu, dialoguri cu Robert Lazu, aparuta la Editura Hartmann.
O carte despre anii din Romania, despre anii din Lumea Libera, despre universitate si avangarda, despre Eliade, despre tot ce a gandit si trait acest om al veacurilor sale, deosebit de mobil (a fost in Cuba si a scris "Ay, Cuba!"), o carte care aminteste si catastrofa ce i-a scufundat orasul, New Orleans-ul unde traieste de cateva zeci de ani si unde se simte ca acasa.
Andrei Codrescu este la curent cu ce s-a intamplat in poezia romaneasca a anilor cat a lipsit, iar acum are contacte destul de frecvente cu scriitorii importanti de azi, cu lumea literara din tara. Este a doua sa carte scrisa in romaneste - caci dialogurile au avut loc prin internet -, dupa cea de poeme din alt veac, putem spune, inca una prin care Andrei Codrescu se intoarce in limba, dar si in literatura romana. Dat fiind faptul ca intrebarile lui Robert Lazu sunt incitante, cititorul are in mana, cu aceasta carte, un fel de bildungseseu, daca putem spune astfel, scris cu energia care-l caracterizeaza pe Codrescu si cu echilibrul pe care i l-am putut remarca si in "Casanova in Boemia". Paginile despre biblioteca si librarie ca spatiu magnetic se retin, alaturi de altele si altele. O carte a miracolului si mai putin a catastrofei. Un articol de Nicolae Prelipceanu