Volumul a fost premiat la inceputul saptamanii de Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) la Sectiunea critica, istorie literara, eseuri pentru anul 2005.
Cartea cea mai iubita
Autoarea a conturat in paginile cartii portrete calde ale Regelui Carol I, Eminescu, Carol Davila, C.A. Rosetti, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Titus Maiorescu, Iulia Hasdeu, de-a lungul a nouasprezece capitole profund documentate.
O carte, incarcata cu nostalgia fata de un timp care nu mai este: "Pe la 1870-1880, oamenii stiau sa se mai bucure, sufletul lor era el insusi un fel de sarbatoare", spunea autoarea intr-un interviu.
"Aceasta carte despre secolul al XIX-lea am scris-o cel mai greu. E cea mai documentata. Si poate cea mai iubita. E vorba despre dorinta mea de a calatori in timp. Mi-ar fi placut sa trec prin toate epocile", a explicat autoarea.
Artisti ai secolului trecut
"Ca mai toti congenerii si prietenii lui din Iasi si Bucuresti, Maiorescu iubeste muzica, stie sa descifreze o partitura, a trecut prin salile de opera ale Europei, a ascultat cantareti faimosi, a asistat la concerte.
Canta la flaut si violoncel. Clara si Livia, sotia si fiica lui, sunt pianiste bune. Alecsandri isi umple serile la Mircesti cantand la orga, iar fratele lui, ofiterul Iancu, canta la vioara. (...) Veronica Micle e o mezzosoprana convingatoare. Eminescu a facut, sporadic, cronica muzicala la "Curierul de Iasi" si apoi la "Timpul"", povesteste scriitoarea intr-una din paginile cartii despre o zi oarecare - 15 februarie 1882.
A facut alfabetul doamnelor
> In varsta de 46 de ani, Ioana Parvulescu este doctor in filologie, profesor universitar, iar la Editura Humanitas coordoneaza colectia "Cartea de pe noptiera".
> La targul Bookfest, de luna viitoare, autoarea va lansa a 101-a carte din aceasta colectie.
> Scriitoarea este si realizatorul antologiilor din "Cartea-borcan" si sustine la "Romania Literara" rubrici permanente din 1993: "Cronica literara", "Premiile literare", "Alfabetul doamnelor" (istoria personajului literar feminin in literatura romana), "Alfabetul domnilor" (istoria personajului literar masculin) sau "Cronica optimistei/pesimistei" (tablete literare). A mai scris volumele: "Lenevind intr-un ochi" (poezie), "Alfabetul doamnelor", "Intoarcere in Bucurestiul interbelic" (eseu). Ioana Parvulescu a coordonat recent si volumul "De ce te iubesc. Paradoxurile iubirii in poezia lumii", antologie lansata de Humanitas pe 8...martie. "De ce te iubesc? Este o vesnica intrebare in cautarea unui vesnic raspuns", spunea scriitoarea la lansare.