De astazi intr-o saptamana incepe Cannes-ul, cel mai important festival de film de film din Europa, unde Romania este reprezentata de trei regizori, o performanta fara precedent pentru cinematografia romaneasca.
Catalin Mitulescu participa cu lungmetrajul de debut, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in selectia oficiala a festivalului, la sectiunea "Un Certain Regard", iar Corneliu Porumboiu cu "A fost sau n-a fost?", alt debut in lungmetraj, la sectiunea paralela, "Quinzaines des Realisateurs". Cel de-al treilea regizor roman de la Cannes, Cristian Nemescu, si-a inscris filmul, "Marilena de la P7", in singura sectiune a festivalului care primea si mediimetraje, "Semaine de la Critique".
Antrenament pentru lungmetraj
A fost acceptat, desi spune ca filmul ce dureaza 45 de minute a fost facut mai mult ca un "antrenament" pentru un viitor lungmetraj, "California Dreaming". "Nu s-a gandit la problema cu durata. Era mai important antrenamentul decat ce voi face ulterior cu filmul", a explicat regizorul. Ideea pentru "Marilena de la P7", doi pusti care fura un troleibuz pentru a impresiona o prostituata de care se indragostisera, a aparut de prin 2001. Apartine lui Catalin Mitulescu, Andreei Valean si lui Liviu Marghidan. Filmul a ajuns la concursul de scenarii, organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), de abia in 2004.
"Nu a luat pentru ca a luat "California...". Dar tot ma gandeam ca poate voi gasi o oportunitate de a-l filma intr-un context foarte independent", a povestit regizorul. Nemescu n-a avut prea mult noroc la sponsori, desi a mers la oameni pe care-i cunostea. "Mi s-au oferit tot felul de solutii de-astea: auzi, uite eu vorbesc cu seful meu si o sa cerem 5.000 de euro, eu pastrez 3.000 si doua va dau voua. Nu mi-a convenit deloc, am zis mai bine nu", a povestit Nemescu.
Buget adunat de la prieteni
Banii s-au adunat din premiile castigate pana atunci de regizor plus ajutoare de la tot felul de oameni de film. "Daca te uiti pe generic, la producatori, sunt foarte multe firme: compania mea, HiFilm, compania Adei Solomon, MediaPro Pictures, la care se mai adauga compania operatorului si firma scenaristului, cu sprijinul Filmex, Temple si CNC", a explicat Nemescu. Asa au iesit la socoteala cei 25.000 de euro cu care s-a inceput lucrul la film, in noiembrie 2005.
S-a filmat in Rahova, intr-un ghetou "pitoresc". "In spatele blocurilor vopsite de primarul "care este", dai peste niste bloculete foarte mici, de un etaj, doua. Acolo toata lumea are liber sa faca ce vrea, nu prea exista administrator, nu recunoaste nimeni nimic. Si-au construit curti acoperite de jur-imprejurul blocurilor si arata fascinant", a povestit regizorul.
"Cat e, fratica, exponometrul?"
Locuitorii zonei n-au fost insa prea cooperanti. "Am avut trei jandarmi (doar de atat au ajuns banii - n.r.) care de-abia faceau fata. In clipa in care scoteam camera de filmat, tot cartierul ne in-conjura cu tot felul de chestii: hai, nu iau si eu obiectivul asta? Cat e, fratica, exponometrul? Mi-o dai si mie pe fata aia? Fata aia se pricepe pe bune?", a povestit Nemescu. Troleibuzul, ce trebuia furat de dragul prostituatei Marilena (Madalina Ghitescu), nu exista pe strada respectiva, dar a fost adus cu camionul din Berceni.
Filmarile au durat doar 10 zile, un record de viteza impus tot de lipsa de bani. Chiar si asa, cand a venit vremea postproductiei, echipa lui Nemescu depasise deja bugetul cu 10.000 de euro. Filmul a fost terminat in februarie 2006.
Poveste romaneasca cu americani
Cristian Nemescu a castigat concursul CNC in 2004 cu scenariul filmului "California Dreaming" si planuia sa inceapa filmarile inca de anul trecut. Din motive financiare, proiectul s-a amanat. Regizorul spune ca se va apuca de filmari in jurul datei de 29 mai, imediat cum se intoarce de la Cannes. Poveste filmului e bazata pe un fapt real:
"In 1998, in timpul razboiului din Kosovo, cand americanii ii bombardau pe sarbi si erau destul de imprecisi, eu cerut ajutorul guvernelor statelor din jurul Iugoslaviei, de pilda Bulgaria si Romania, pentru a instala un radar la sol pentru a-si mari preicizia bombardamentelor. Romania, care voia sa se integreze in NATO, a spus prima ok". Radarul este adus din Turcia si pus intr-un tren care strabate Romania, sub escorta militarilor americani si romani.
Se opreste insa intr-un sat din Baragan, la initiativa unui sef de gara zelos. Proiectul a primit aproximativ 300.000 de euro de la CNC, iar producatorul principal, MediaPro Pictures, a pus inca de doua ori pe atat, plus vedete de la Hollywood, al caror nume este inca tinut secret.