Romanii nu s-au nascut cu poezia, ci cu politica in sange. Asa reiese din clasamentul primilor 100 "Mari Romani", stabilit in urma voturilor pentru recent incheiatul concurs organizat de TVR. O alta statistica, facuta pentru cele trei regiuni istorice mari, arata ca ardelenii par marginalizati: dintre cei 19 prezenti in top, niciunul nu urca intre primii 25.
"Istoria sterge partile rele"
30 dintre personalitatile incluse in Top 100 sunt oameni politici - personalitati ale istoriei indepartate sau contemporane -, in timp ce doar trei sunt poeti: Mihai Eminescu (locul 3), Nichita Stanescu (42) si Lucian Blaga (47). Intre primii 10 "Mari Romani", se regasesc cinci fosti conducatori ai Romaniei ori ai unei provincii. Statistica este valabila daca il consideram pe Corneliu Vadim Tudor politician si nu poet.
Totusi, spre deosebire de alte tari in care s-au intocmit astfel de clasamente, romanii nu s-au orientat in numar prea mare catre politicienii contemporani.
Dintre acestia, cel mai bine plasat este Gigi Becali, care ocupa locul 13. Il urmeaza - abia pe locul 27 - actualul presedinte Traian Basescu si liderul Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, pe 45. Ion Iliescu se afla abia pe 71, ocupa in schimb locul 1 in topul "Amari romani", propus de EVZ.
Istoricul Armand Gosu sintetizeaza diferentele aparute din acest punct de vedere fata de Statele Unite, acolo unde George W. Bush, in ciuda popularitatii tot mai scazute, se plaseaza pe locul al saselea: "Acolo s-a intamplat ceva, dupa 11 septembrie, Statele Unite au intrat in razboi. Prezenta lui Bush in top devine astfel explicabila. Gigi Becali in ce razboi a intrat?".
Romanii se raporteaza in moduri diferite la politicieni, arata sociologul Alfred Bulai: "Unii merg pe valorile nationale, din acest punct de vedere politicienii de altadata sunt martori ai istoriei. Putem spune ca principala lor calitate este ca au murit".
Sociologul aminteste de isteria creata printre reprezentantii acestei categorii de romani la aparitia primelor manuale alternative: acestia nu concepeau ca din istoria contemporana ar putea face parte si personaje ca Andreea Esca. De aceea, cei care prefera personalitatile politice contemporane sunt "atipici".
"Un politician care a iesit din joc este apreciat mai mult. Oarecum, este natural ca atata vreme cat esti activ sa fii criticat. Istoria mentine partile bune si le estompeaza pe cele rele", arata Bulai.
In cautarea "varstei de aur"
Personalitatile care domina de altfel topurile "celor mari" in statele occidentale sunt in special personalitati care au influentat decisiv - nu discutam daca in bine sau rau - politica postbelica mondiala.
La noi, este usor de inteles de ce nu se intampla acelasi lucru: figurile mai rasarite ale perioadei de imediat dupa razboi sunt cativa reprezentanti ai stalinismului primitiv, slab conturati de actualele manuale de istorie. De altfel, nume precum Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker sau Ion Gheorghe Maurer au fost practic sterse de propaganda impusa de "urmasul" lor, Nicolae Ceausescu. "Este vorba despre un reflex: sa dai vina pe cel care te precede", explica istoricul Adrian Cioroianu.
Aceeasi propaganda s-a ocupat de lustruirea unor modele aduse din rasariturile romanismului sau din medievalitate, care se potriveau idealurilor sale si care erau menite sa justifice actiunile liderului comunist. Au incaput aici deopotriva Decebal, luptator "antiimperialist", Stefan cel Mare - conducatorul de osti antiotomane, si nu ctitorul, Mircea cel Batran, Mihai Viteazul si altii dintr-o bine-cunoscuta galerie cantata, recitata si pictata de mai toti "menestreii" dictatorului. R
uperea acestora de aura de legenda, in fapt refacerea imaginii acestor personalitati dupa mutilarile comuniste, nu a fost completa dupa 1989, iar o dovada in acest sens este "succesul" lor in acest top.
Rezistenta anticomunista, aproape ignorata
In acelasi timp, o alta categorie de victime ale totalitarismului, formata din cei care au suferit in inchisori, ocupa un loc relativ marginal in top. Doar sase nume de politicieni, preoti sau tarani revoltati de "noua oranduire" au intrat intre primii 100: Iuliu Maniu (32), Iuliu Hossu (33), Elisabeta Rizea (58), Dumitru Staniloae (74) si Alexandru Todea (75).
O parte din vina o poarta cu siguranta ignorarea acestor personalitati de catre istoriografia postcomunista. O alta, lipsa documentarelor care sa-i prezinte. Adrian Cioroianu raspunde mai dur: "La noi nu a existat o rezistenta, nu a fost printre prioritatile noastre. Asa ca nu avem recunostinta fata de astfel de personalitati, multi sunt de altfel putin cunoscuti".
Prezenta discreta
Ardealul si "pauzele" istoriei
Primul ardelean prezent in Top 100 este fostul baschetbalist Gheorghe Muresan, ocupantul locului 28. Cateva locuri mai jos se afla doi dintre oponentii comunismului, enumerati mai sus: Iuliu Maniu si Iuliu Hossu. De altfel, cinci dintre victimele din inchisori sunt transilvaneni.
Faptul ca ardelenii sunt plasati dincolo de primul sfert al clasamentului aduce in discutie felul in care este privita aceasta provincie prin ochii romanului de azi. Sociologul Alfred Bulai explica faptul ca "liderii politici ai Romaniei moderne erau originari din Moldova si Tara Romaneasca, iar elita din Transilvania a fost mai putin prezenta pana in secolul al XIX-lea".
Situatia se schimba fundamental dupa 1918. Adrian Cioroianu invoca faptul ca Transilvania intra mai tarziu in componenta statului roman si ca, o perioada indelungata, la conducerea sa nu s-au aflat etnici romani. De altfel, in istoria Transilvaniei exista si acum "pauze", explica el: acestea sunt perioadele in care "romanismul" nu s-a manifestat, in care nu s-au desfasurat revolte taranesti sau alte miscari sociale.
"Stranierii"
Oameni de seama nascuti prin alte parti
Doi germani, o englezoaica, un austriac si un grec au intrat in topul primilor 100 "Mari Romani", daca este sa ne luam dupa locurile in care acestia s-au nascut.
Cazurile Regelui Carol I, cel al succesorului sau, Ferdinand I, ambii proveniti din Sigmaringen (Germania), sau cel al Reginei Maria, nascuta in provincia engleza Kent, sunt celebre. Mai putin cunoscut este faptul ca actorul Toma Caragiu provine dintr-o familie de aromani si ca s-a nascut in Grecia, in satul Hrupisti.
Omul de stiinta Victor Babes s-a nascut in Viena, la acea vreme capitala Imperiului Austriac. Dupa ce a trecut prin Budapesta, a revenit la Viena si s-a indreptat apoi catre Paris pentru a lucra in laboratorul celebrului Louis Pasteur. Si-a trait insa in Romania ultimii 39 de ani.
Lista lunga
Bula si un urmarit general, in primii 100
29 de oameni politici (Carol I, Ion Antonescu etc.)23 de artisti (Constantin Brancusi, Florin Piersic etc.)13 sportivi (Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi etc.)11 oameni de stiinta (Henri Coanda, Ana Aslan etc.)10 oameni de cultura (Petre Tutea, Emil Cioran etc.)8 oameni ai Bisericii (Iuliu Hossu, Ilie Cleopa etc.)2 personaje-simbol (Elisabeta Rizea, Badea Cartan)2 personaje fictive (Bula, Eroul Necunoscut)1 realizator TV (Andreea Marin) 1 urmarit international (Gregorian Bivolaru)
Clasament final
Primii zece "Mari Romani"
1. Stefan cel Mare2. Carol I3. Mihai Eminescu4. Mihai Viteazul5. Richard Wurmbrand6. Ion Antonescu7. Mircea Eliade8. Alexandru Ioan Cuza9. Constantin Brancusi10. Nadia Comaneci
GREAT, GRAND, GROOTSE
Politicienii, "castigatori" pe linie in Occident
Oamenii politici au dominat in multe tari concursurile organizate dupa format BBC. Concursul-mama "Mari britanici" ("Great Britons") l-a plasat pe prima pozitie pe Winston Churchill, prim-ministru in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
"Doamna de fier" a anilor ‘80, Margaret Tatcher, este pe locul 16, iar actualul premier Tony Blair pe 67. Acestia din urma sunt primii si in echivalentul britanic al topului "Amari romani" ("100 Worst Britons") - Blair este "fruntas", iar Tatcher ocupa ultima treapta a nefericitului podium.
In Franta si Germania, au fost preferati conducatorii din "anii gloriosi" de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Konrad Adenauer, primul cancelar al Germaniei Federale, a fost desemnat "Cel mai mare German", in concursul organizat de ZDF in 2003.
Pe pozitia a cincea se afla Willy Brandt, unul dintre promotorii politicii de apropiere fata de Est, iar pe 13 - Helmut Kohl, arhitectul reunificarii Germaniei de la inceputul deceniului trecut.
Nemtii au putut doar sa aleaga dintr-o lista de 300 de nume, creata pentru a exclude nume ca Adolf Hitler sau Erich Honecker, dar si pentru "a extrage" germanii dintr-o istorie zbuciumata, in care frontierele s-au extins ori s-au restrans de multe ori.
"Cel mai mare Francez" ("Le plus grand francais"), fostul presedinte Charles de Gaulle, a surclasat personalitati culturale, oameni de stiinta si artisti, care au dominat totusi topul din punct de vedere numeric.
Ioana D’Arc ocupa locul 31, iar actualul lider Jacques Chirac este pe 42. De cealalta parte a Oceanului situatia a fost cu totul alta: politicienii - figuri ale Razboiului Rece, ale celui de independenta sau ale celui civil - se ingramadesc in prima parte a clasamentului. Ronald Reagan este pe primul loc, Abraham Lincoln pe 2, iar George Washington pe 4. George W. Bush, ocupantul locului 6, a fost numit "Cel mai mare American in viata".
Votul olandezilor n-ar putea sa surprinda prea multa lume: cel mai mare dintre ei este Pim Fortuyn, politician, gay declarat, cu viziuni controversate asupra Islamului, asasinat in timpul campaniei electorale din 2002 de un activist pentru drepturile animalelor.
Vlad Odobescu