Un autor misterios si o carte de mare succes i-au pus pe jar pe chinezi. Bestsellerul “Totemul lupului”, scris de un disident care se ascunde sub pseudonimul Jiang Rong, a fost vandut in milioane de exemplare. Astazi, conform publicatiei germane “Der Spiegel”, citata de Rompres, volumul, o combinatie cruda de autobiografie, povesti cu animale si observatii etnologice despre campiile mongole, este cea mai populara carte din China, dupa bine-cunoscuta “Carticica Rosie” a lui Mao. Partidul Comunist Chinez nu a avut nimic impotriva cartii, pana in momentul in care serviciile secrete au aflat cine se ascunde in spatele pseudonimului: un fost participant la revolta din piata Tienanmen, profesor de stiinte politice, care a facut inchisoare si caruia i s-a interzis sa predea, sa aiba pasaport si sa paraseasca China. Autorul ramane ascuns Editurile straine nu au ramas indiferente la imensul succes al “Totemului lupului”. Cunoscuta editura Penguin Books, care intentioneaza sa publice varianta in limba engleza a cartii, a stabilit un record pentru China, oferindu-se sa plateasca 100.000 de dolari in avans, pentru drepturile de publicare. Nu este singura oferta. Pentru drepturile de publicare in limba germana, editura Berttelsmann Random House a oferit “doar” 20.000 de dolari. Autorul cartii, in varsta de 60 de ani, nu doreste sa participe insa la promovarea lucrarii sale. Doar cinci persoane stiu cine se ascunde in spatele pseudonimului. De altfel, Jiang Rong si-a luat multe precautii si la scrierea cartii, incuindu-se in birou si refuzand sa-i spuna pana si sotiei cu ce se ocupa. Intr-o camera de sase metri, inconjurat pana la tavan de carti, politologul a inceput sa se documenteze pentru roman. Dansand cu lupul de stepa Rezultatul a fost povestea unui tanar chinez fascinat de viata lupilor de stepa. Istoria lui se intrepatrunde cu povestea pastorilor nomazi mongoli fortati de soldatii chinezi sa-si schimbe stilul de viata. Ca si in Tibet, colonizarea chineza a Mongoliei Inferioare s-a dovedit a fi un dezastru ecologic. Lupii au fost exterminati, proliferand, in schimb, sobolanii. Cartea descrie, cu mijloacele parabolei, impactul necontrolat al dezvoltarii economice a Chinei asupra vecinilor sai.
“Totemul lupilor” nu se termina insa intr-o nota sumbra. Sfarsitul cartii indeamna la actiune, stilul de vanatoare al lupilor, ce isi fac provizii din oile ucise, fiind dat exemplu pentru o strategie economica “sanatoasa”. Potrivit lui Jiang Rong, chinezii s-au dovedit pana acum doar o turma de oi, care are ceva de invatat de la lupii mongoli. Subiect de dezbateri aprinse in randul intelectualilor chinezi, cartea a fost urmata de cel putin patru volume, adresate elitei manageriale, care incearca sa raspunda la aceeasi intrebare: “Cum putem folosi strategia lupilor pentru a face China si mai dezvoltata?”
Vanzari-record Dupa prima sa aparitie, in 2004, romanul “Totemul lupului” a doborat toate recordurile de vanzare din China. Autorul, care semneaza cu pseudonimul Jiang Rong, a primit nu mai putin de 10 premii literare. Mai mult, intregul volum a fost inregistrat, cu vocile celor mai cunoscuti crainici ai radioului din Beijing, intr-o serie audio, in 12 parti. In continuare, cu toate interdictiile impuse de Partidul Comunist Chinez, sunt in circulatie patru milioane de exemplare ale romanului.