Lumina din lumini nascand - Nichita Stanescu la 74 de ani
Pe 31 martie, Nichita ar fi implinit 74 de ani. In fata monumentului poetului ploiestean, cei prezenti la aceasta aniversare au depus flori si i-au dedicat marturii de suflet. (foto 1) “Frate Nichita, bine te-ai nascut astazi ! Nichita va ramane un poet viu, atat timp cat mai traim noi, aceia care l-am cunoscut si, bineinteles, aceia care doresc sa-si aduca aminte de el, an de an. Si, ca sa dovedesc ca poetul inca mai scrie, am aflat ca exista raspandite prin tara cel putin 1.000 de poeme inedite. Dar, iata, prin destin, pentru ca suntem la Ploiesti, vreau sa va spun ca in patru orase din Serbia se joaca piesele lui Caragiale, aceasta fiind si dorinta lui Nichita, care ne-a rugat sa avem grija de operele acestuia. La multi ani, batrane!” a precizat poetul sarb Adam Puslojic.
In aceeasi atmosfera aniversara, au mai sustinut scurte momente literar-muzicale Otilia Patrascu, actrita a teatrului ploiestean, poetul Nelu Stan si Formatia Camerala “Ars Magna” a Filarmonicii “Paul Constantinescu”.
Premii pentru iubitorii de vers nichitian
Decernarea premiilor celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Poezie “Nichita Stanescu” s-a desfasurat in sala Teatrului “Toma Caragiu” – creata asemenea unui interior romanesc de la 1930, exact cand se nastea acest geniu - si a debutat cu un spectacol de muzica si poezie sustinut de grupul vocal-instrumental Art Trio si de maestrul Eusebiu Stefanescu, fost actor al teatrului ploiestean. Acest recital a imbinat versurile ingerului blond cu acordurile jazz-ului, muzica adresata in special sufletului, dupa cum a afirmat Lucian Sabados, directorul institutiei amintite.
Membrii juriului care au desemnat castigatorii acestui concurs au fost: acad. Eugen Simion – directorul Institutului de Istorie si Teorie Literara “George Calinescu”, Florin Sicoie - directorul Muzeului de Arta din Ploiesti, Constantin Stere - directorul Directiei Judetene de Cultura, si profesorul Nicolae Dumitrescu. Academicianul Eugen Simion, atat in calitate de presedinte al juriului, cat si de personalitate marcanta a culturii romanesti, ne-a declarat: “Suntem aici in fiecare an, noi aceia care iubim poezia lui Nichita Stanescu, pentru a ne aminti cu drag de el. Sunt onorat ca ma aflu la el acasa, in locul in care ii simtim, poate, cel mai mult prezenta. In ceea ce priveste castigatorii acestui concurs, consider ca am facut cele mai bune alegeri, cu toate ca si ceilalti nominalizati se pot mandri cu opere de valoare”.
Cel care a convins, prin talentul sau literar, a fost Nichita Danilov (foto 2), scriitorul care a castigat, de altfel, Marele Premiu “Nichita Stanescu” pentru Poezie (1.000 de euro), acordat de Ministerul Culturii si Cultelor: “Premiul acesta se afla sub semnul miraculosului. Consider ca numele pe care mi l-au dat parintii mei mi-a schimbat, intr-un fel, destinul literar. De asemenea, ii multumesc lui Nichita ca a trasat niste drumuri intr-o lume mult prea inchistata“.
Personalitatea caruia i s-a atribuit Premiul de Excelenta pentru Ope-ra Omnia (1.000 de euro), acordat de Primaria Municipiului Ploiesti, este Mircea Ionescu-Quintus (foto 3). “As spune despre acest premiu ca este unul al rabdarii, al asteptarii. Am asteptat 21 de ani ca sa-mi termin studiile, am rabdat si am asteptat 45 de ani in ceea ce devenise tara noastra - o mare inchisoare din care te eliberai cand intrai in inchisorile mai mici, asa cum mi s-a intamplat si mie - am asteptat 60 de ani ca sa capat, abia acum, increderea sotiei mele care mi-a spus: acum esti liber sa faci ce vrei, am asteptat 12 ani din 1979 - 1991 sa devin membru al Uniunii Scriitorilor si, iata, am asteptat si 90 de ani sa primesc acest premiu. Am sa inchei pentru ca suntem la Festivalul International de poezie «Nichita Stanescu» cu un vers de-al poetului, in care ma regasesc: N-am crezut sa-nvat… a imbatrani vreodata“ - a declarat, cuprins de emotie, Mircea Ionescu-Quintus.
Printre cei care au pasit, de asemenea, pe podium s-au numarat:
l Bujor Nedelcovici, Paris - Premiul pentru promovarea culturii romanesti in strainatate (1.000 de euro), acordat de Ministerul Culturii si Cultelor.
l Laurian Stanchescu - Premiul pentru critica si istorie literara (1.000 de euro), acordat de Consiliul Judetean Prahova.
l Tea Mihaela Lamba - Premiul pentru Omnia Prima (500 de euro), acordat de Consiliul Judetean Prahova.
l Corina Popa, eleva a Liceului Pedagogic din Ploiesti - Premiul Fundatiei “Excellentia 21” (200 de euro).
Festivitatea de decernare a premiilor s-a incheiat cu acordarea, pentru prima oara, a trofeului “Nichita Stanescu” unui tanar profesor din Bacau, indragostit de poezia si versul nichitian, dupa care a urmat prezentarea raportului primului bursier al festivalului de anul trecut, poetul Constantin Vica.
Ana-Maria Dragomir
Foto: Alexandru Popescu