Editorul susţine că, oricât de ciudat ar părea să introduci în numai 300 de pagini istoria lumii, aceasta este, totuşi, provocarea lui Ernst Gombrich, el reuşind să realizeze cu succes proiectul său. El a conceput lucrarea ca pe o poveste spusă de un frate mai mare celor mici sau de un bunic nepoţilor pe care îi lasă să reflecteze singuri.
Gombrich prezintă personaje istorice emblematice pentru timpul lor, amprenta acestora pentru generaţiile următoare şi, după modul în care descrie evenimentele şi personajele, dă impresia că toate cele relatate se întâmplă în prezent.
Cartea este considerată drept un instrument deosebit de util pentru cei care doresc să cunoască istoria lumii.
La aceeaşi editură a văzut lumina tiparului şi "Istoria secretă a cruciadelor", de Rene Grousset, tradusă de Nicolae Balta. Autorul dăruieşte cititorilor o istorie a cruciadelor "pasionantă şi desăvârşită". Lucrarea reprezintă o sinteză şi este destinată unui public larg.
Rene Grousset a scris mai multe lucrări de referinţă despre civilizaţiile orientale, cele mai importante opere ale sale fiind "Istoria secretă a cruciadelor" (1934-1936) şi "Imperiul stepelor" (1939).