Durata: 1 august – 20 octombrie 2013
Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Salile Kretzulescu
Program de vizitare: miercuri-duminica, 11.00-19.00/ 10.00-18.00 (de la 1 octombrie)
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
Tarif: 4 lei
Muzeul National de Arta al Romaniei invita publicul în perioada august – octombrie 2013 sa viziteze expozitia de gravura japoneza Imagini ale lumii trecatoare: Razboinici si poeti, actori si femei frumoase. Gravuri de Utagawa Kuniyoshi. Curatorul expozitiei este dna Carmen Brad, specialist în arta extrem orientala.
Expozitia face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care Sectia de Arta Orientala îsi propune sa valorifice patrimoniul de gravura japoneza al muzeului, destul de putin cunoscut publicului.
Expozitia prezinta o selectie de cincizeci si noua de gravuri create de Utagawa Kuniyoshi (1797-1861), unul dintre ultimii mari reprezentanti ai puternicei scoli Utagawa, care a dominat cea mai productiva etapa a gravurii policrome japoneze.
Gravurile, majoritatea expuse în premiera, ilustreaza cateva dintre temele majore ale lui Kuniyoshi. Ele ofera o imagine de ansamblu, cuprinzatoare dar nu exhaustiva, asupra operei acestui artist extrem de talentat si imaginativ, maestru absolut al gravurii reprezentînd razboinici si eroi.
Kuniyoshi era fiul unui boiangiu din Edo. Viitorul artist si-a facut ucenicia în atelierul tatalui sau, fiind apoi acceptat ca elev al renumitului gravor Utagawa Toyokuni I (1769-1825). Dupa un început de cariera mai dificil, Kuniyoshi se impune cu prima sa serie importanta, publicata între anii 1827-1830, inspirata de personajele unui cunoscut roman medieval chinez, Suikoden. În anii urmatori, neobosita sa inventivitate artistica s-a exprimat într-un evantai tematic amplu, din care nu lipsesc reprezentarile cu femei frumoase si actori în scene de teatru kabuki, foarte pretuite de public.
Reusitele sale artistice cele mai spectaculoase au ramas plansele si tripticele cu scene razboinice, numite musha-e. Kuniyoshi a produs o cantitate impresionanta de lucrari care înfatiseaza episoade memorabile din istoria veche a Japoniei, înclestarile dintre clanurile Taira si Minamoto, faptele de arme ale unor eroi exemplari sau legende foarte cunoscute. Kuniyoshi a transpus în gravuri faimoasa poveste a celor patruzeci si sapte de rōnini, bazata pe un fapt real, devenita subiect literar si artistic de relevanta nationala, sub numele de Chūshingura (Tezaurul vasalilor fideli).
Reformele impuse dupa 1842 de oficialitatile shogunale au impus restrictii privind comercializarea planselor cu actori si curtezane. În consecinta va cunoaste un mare avant compozitia al carei subiect este exprimat prin variate metafore vizuale, care permit artistilor sa ilustreze motive preferate de public în reprezentari acceptate de cenzura epocii. Natura profund imaginativa, Kuniyoshi s-a inspirat cu multa fantezie din vechi antologii de poezie sau alte texte literare esentiale pentru universul cultural nipon, precum romanul printului Genji.
Utagawa Kuniyoshi ramane unul dintre ultimii monstri sacri ai artei ukiyo-e, opera sa starnind si astazi interesul cercetatorilor si al publicului.
8 august 2013
I. C.
editor artline.ro