inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

"Ideogramele" unei revolutii la ICR New York

0 Comentarii
New York – 27 noiembrie 2009: Lansarea în SUA a cărţii lui Andrei Oişteanu, Inventing the Jew, a precedat seria inaugurală de evenimente organizate de Institutul Cultural Român din New York în cadrul amplului festival Performing Revolution, dedicat aniversării a două decenii de la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est. Dan Sociu şi Matei Vişniec au fost, fiecare în parte, protagoniştii prezentării unor antologii de literatură, respectiv dramaturgie est-europeană, dublate de sesiuni de lectură şi fragmente montate. La rîndul ei, scriitoarea Saviana Stănescu s-a expus fără plasă de siguranţă într-o prezentare autobiografică performativă despre trecutul ei românesc şi experienţa prezentă de emigrant la New York. Această pasionantă latură artistică a festivalului a fost dublată academic de conferinţa organizată la Washington de Vladimir Tismăneanu şi Institutul Cultural Român din Bucureşti, avînd ca temă Revoluţiile din 1989. 
 

 
În chiar ziua comemorării victimelor Holocaustului în România, în sala Auditorium a ICRNY, Andrei Oişteanu şi-a lansat cartea Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures. Volumul este publicat de Nebraska University Press în prestigioasa serie „Studies in Antisemitism”, în traducerea semnată de Mirela Adăscăliţei, şi urmăreşte evoluţia clişeelor referitoare la evrei în contextul cultural românesc şi central-est european. „Acest profund şi edificator studiu antropologic”, cum l-a numit Norman Manea, explorează totodată dintr-o perspectivă comparativă felul în care imaginea evreilor din România s-a diferenţiat de cea a celorlalţi „străini“, cum ar fi ungurii, germanii, romii, turcii, armenii şi grecii.
      La masa rotundă care a însoţit lansarea au mai participat politologul Vladimir Tismăneanu profesorul Randolph Braham (director al Institutul Rosenthal pentru Studiul Holocaustului, CUNY Graduate Center) şi profesorul Moshe Idel (Universitatea Ebraică din Ierusalim), care a descris cartea ca fiind „erudită, documentată, inteligent scrisă şi, mai presus de toate, foarte temerară”. Andrei Codrescu a calificat textul drept „indispensabil, o confruntare fără mănuşi cu cel mai întunecat secret al Europei”. 
 
Aceeaşi dimensiune academică a evenimentului de la ICRNY s-a regăsit, într-un cadru mult mai extins, şi la Universitatea Maryland şi Woodrow Wilson Center, Washington D.C. de-a lungul celor două zile cît a durat conferinţa intitulată The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History şi „regizată” de acelaşi Vladimir Tismăneanu. Organizată de Institutul Cultural Român din Bucureşti şi de Centrul pentru Studiul Societăţilor Postcomuniste (condus de Tismăneanu), în colaborare cu Woodrow Wilson International Center for Scholars, Edmund Walsh School of Foreign Service (Georgetown University) şi Ambasada României în S.U.A, evenimentul a continuat seria de conferinţe organizate începînd cu 2007 în capitala Statelor Unite. Specialişti redutabili au susţinut comunicări pe teme extrem de variate: de la mecanismele retoricii totalitare şi efectele acesteia asupra spaţiului public postcomunist la natura comunismului în România; de la trăsăturile Revoluţiei şi moştenirea lui 1989, la rolul Radio Europa Liberă în colapsul comunismului şi procesul de asumare şi investigare a trecutului comunist în Germania; şi, nu în ultimul rînd, semnificaţia lui 1989 ca moment de „reîntoarcere” în istorie a ţărilor est-europene. A fost invocat chiar şi filmul lui Corneliu Porumboiu, A fost sau n-a fost?, analizat în cartea lui Stephen Kotkin, Uncivil Society – posibilă probă a faptului că, „în lipsa unei analize politice profunde a totalitarismului comunist, arta rămîne singurul mod prin care putem intui ce s-a întîmplat”, consemnează pe blogul personal Iulia Motoc, expert şi profesor de drept internaţional.  
 
Dan Sociu
 
Despre istoria pre şi postdecembristă, de această dată filtrată prin filtru personal, a vorbit şi scriitorul Dan Sociu la lansarea, într-una dintre cele mai importante librării independente din New York, Idlewild Books, a unei antologii de literatură est-europeană The Wall in My Head. Sociu este prezent în această operă colectivă iniţiată de Words Without Borders şi publicată de editura Open Letter Books cu un fragment din primul său roman, Urbancolia, într-o companie onorantă de scriitori care au trăit momentul căderii comunismului. „Evenimentul de la Idlewild a fost ca într-unul din visele mele: o librărie în mijlocul Manhattanului, o sală plină de oameni; se lansează o carte ai cărei autori sînt Kundera, Stasiuk, Kapuscinski, Sorokin, Cărtărescu, Esterhazy şi alţi cîţiva, printre care şi eu; sînt pe un fel de scenă şi vorbesc; publicul îmi savurează vorbele. O diferenţă faţă de visul meu ar fi că la Idlewilde eram îmbrăcat”, scrie Sociu despre seara de la Idlewild. Publicul a fost într-adevăr sedus de umorul devastator al lui Sociu, care şi-a eclipsat colegele de antologie, pe scriitoarea germană Kathrin Aehnlich şi pe poloneza Dorota Maslowska. Chiar şi atunci cînd a riscat comparaţia euforiei de pe feţele demonstranţilor întîlniţi la revoluţie cu cea afişată de petrecăreţii pe care anul trecut i-a văzut ieşind din cluburile berlineze la 6 dimineaţa. 
 

 Scena Caii la fereastra
 
Asemenea lui Dan Sociu, Matei Vişniec a fost prezent la New York tot pentru o lansare de carte în cadrul festivalului Performing Revolution. Diferenţa e că Vişniec, spre deosebire de Sociu, face parte dintr-o altă generaţie de autori şi a dobîndit deja o imensă recunoaştere internaţională. Antologia Playwrights Before the Fall: Eastern European Drama in Times of Revolution îl plasează într-o companie la fel de onorantă, alături de dramaturgi est-europeni ca Slawomir Mrozek, Karel Steigerwald, Gyorgy Spiro şi Dusan Jovanovic. Mai mult, piesa inclusă în carte, Caii la fereastră, a beneficiat în acest an de o montare scenică la Trap Door Theatre din Chicago şi a fost elogiată de critică. Evenimentul lansării de la New York, organizat de Martin E. Segal Theatre Center în parteneriat cu ICRNY, a inclus fragmente montate din piesele celor cinci autori, dar şi o conversaţie între cei prezenţi. Vişniec a povestit, printre altele, despre destinul iniţial al piesei Caii la fereastră, scrisă la mijlocul anilor ’80 şi interzisă chiar înainte de premieră datorită fugii lui din ţară. Dramaturgul român a riscat, la rîndul lui, o comparaţie, afirmînd că în toate societăţile există diferite forme de cenzură: „dacă în comunism era clar împotriva cui luptăm prin artă, în capitalism trebuie să vezi dincolo de aparenţa libertăţii neîngrădite pentru a descoperi acele manipulări şi limitări împotriva cărora să reacţionezi.” 
 

Saviana Stanescu
 
Despre plecarea din ţară, e drept că după 1989, şi repoziţionarea într-o cultură  capitalistă în care eşti ştampilat drept „emigrant” a vorbit şi Saviana Stănescu, într-un savuros one woman show conceput ca o prezentare autobiografică performativă. Aşa am aflat cum a fost ea îndrăgostită de un băiat îndrăgostit de înălţime, cum a pierdut o slujbă la televiziune pentru că a refuzat să-şi taie părul, cum a dat lovitura o dată venită în New York şi cum, la un ceai imaginar cu Marx, a început să se întrebe dacă America nu are nevoie ea însăşi de o revoluţie. Organizat de ICRNY la Bruno Walter Auditorium din cadrul New York Public Library for the Performing Arts, NY Thru an Immigrant I or ®Evolution (Flagstories and other personal histories) este o explorare ludică şi nuanţată a raportului autoarei cu Estul lăsat în urmă şi Vestul îmbrăţişat cu braţele deschise, dar şi cu un ochi ironic – de unde şi succesiunea de steguleţe americane colecţionate fotografic cu asiduitate care a însoţit vizual prezentarea. Nu e de mirare că în animatul dialog cu publicul de după show, o spectatoare i-a cerut să se poziţioneze ferm în raport cu „inatacabilul” simbol naţional.
Rămîne de văzut cum se va poziţiona publicul cinefil în raport cu tulburătorul documentar Videogramele unei revoluţii, care, săptămîna viitoare, inagurează a patra ediţie a Festivalului de Film Românesc din New York.
 
 
Imagini (credit foto ICRNY):  
- Moshe Idel, Vladimir Tismăneanu, Andrei Oişteanu, Randolf Braham, lansare Inventing the Jew la ICRNY 
- Dan Sociu la New York  
- Fragment din Caii la fereastră, jucat de actorii Trap Door Theatre, Chicago cu ocazia lansării antologiei Playwrights Before the Fall la Martin E. Segal Theatre Center
- Saviana Stănescu la New York Public Library for the Performing Arts  
 

Institutul Cultural Român din New York
Voteaza


Pe acelasi subiect: Germania | drama | evrei | variate | re | textul | volumul | teme | inteligent | sesiuni
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Nocturna muzeala la Muzeul National de Arta al Romaniei
Nocturna muzeala la Muzeul National de Arta al Romaniei

Vineri, 26 august si sambata, 27 august 2016 se va desfasura programul "Nocturna muzeala" , cand Muzeul National de Arta al Romaniei si muzeele-satelit vor fi deschise pana la orele 22.00. ...

Tabloul Femeie in verde pe fotoliu albastru de Theodor Pallady scos la vanzare la peste 40 000 de euro
Tabloul "Femeie in verde pe fotoliu albastru" de Theodor Pallady, scos la vanzare la peste 40.000 de euro

Lucrarea "Femeie in verde pe fotoliu albastru" de Theodor Pallady va fi pusa in vanzare, joi, 24 noiembrie, la licitatia GoldArt organizata in Capitala, la suma estimativa de 42.000-47.000 ...

Sibiu Jazz Festival 2015
Sibiu Jazz Festival 2015

Ajuns la cea de-a 45-a editie, Sibiu Jazz Festival se va desfasura in perioada 19 – 25 octombrie 2015, si va reuni la Sibiu artisti de renume din lumea jazzului. Festivalul va debuta cu ...

VIDEO Filmul romanesc Dupa dealuri Beyond the Hills premiat la Cannes pentru scenariu si interpretare feminina
VIDEO: Filmul romanesc Dupa dealuri/ Beyond the Hills - premiat la Cannes pentru scenariu si interpretare feminina

Cristian Mungiu este premiat din nou la Festivalul International de Film de la Cannes. Cineastul roman a primit premiul pentru scenariu, pentru filmul "Dupa dealuri", cu care a fost prezent ...

Muzeele din Falticeni vor fi modernizate

In orasul Falticeni din judetul Suceava au loc lucrari de reabilitari la institutiile culturale, anunta Radio Romania Iasi. In momentul de fata se realizeaza lucrari de reabilitare a cladirii Casei ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline