A declarat-o chiar actorul Claudiu Bleont, dupa premiera piesei care le-a adus marele premiu la Festivalul de teatru de la Avignon. Casa de Cultura a Studentilor Galati a gazduit sambata seara un spectacol teatral unic. Este vorba de piesa „Hymnus”, a lui Gyorgy Schwaida si regizata de Radu Dinulescu, piesa apreciata de marii critici teatrali, de la Avignon, cu marele premiu, in cadrul Festivalului de teatru „Off”. „Este o bijuterie de spectacol pentru noi. Regizoral, artistic, vizual, sugestiv in acelasi timp, complex si foarte poetic, foarte subtil”, a spus Claudiu Bleont. Piesa „Hymnus” este o comedie cinica, o satira a societatii moderne care expune mizeria economica, sentimentala si afectiva. „Este un spectacol cu o tema sociala foarte puternica, ea a fost apreciata si in Franta ca atare. Spectacolul este foarte puternic, el incepe in derizoriu si se sfarseste foarte puternic. Trebuie sa avem grija de semenii nostri, oricat ar fi de simpli, mai putini dotati intelectual, mai putin inteligenti...sunt lucruri care se intampla in societatea noastra de astazi. Fiinta umana este foarte fragila. Spectacolul este un semnal de alarma pentru oameni”, a declarat Victoria Cocias. Spectacolul i-a avut in distributie pe Victoria Cocias, Claudiu Bleont si actorii Teatrului Dramatic „Fani Tradini” Liliana Lupan, Cristi Gheorghe, Gabi Velicu, Aurel Batca, Vasile Danila. „Hymnus” a fost produsa de Casa de Cultura Arad si creata de Teatrul „Fani Tardini” din Galati.
„Publicul a reactionat ca la Avignon”
Publicul galatean, prezent in numar destul de mare in sala Casei de Cultura a Studentilor, i-a facut fericiti pe actori. „ Publicul a reactionat ca la Avignon. Au ras de toate poantele, de tot paradoxul si in acelasi timp, s-au emotionat. Cred ca este unul dintre spectacolele manifest care sunt in momentul asta in repertoriul teatrului romanesc, in general. Sunt foarte fericit pentru ce ne-a iesit aici la Galati. De-abia astept sa plecam in turneu”, a mai spus Claudiu Bleont.
Spre surprinderea publicului, coloana sonora a spectacolului a fost reprezentata, in mare parte de manele, un element de noutate pentru tot ceea ce inseamna teatru in Romania. „Este extraordinara, eu am respect pentru manele. In Avignon, de fiecare data au cerut muzica asta, le-au placut. Cred ca manelele sunt foarte bine alese aici pentru ca si cum se poarta unii cu acest gen muzical, care il exclud, il marginealizeaza... e o marginalizare care se intampla personajelor noastre. In alt sens, textele din manele, sunt intr-un fel, un alter ego al personajului”, a conchis Bleont.
Piesa „Hymnus” va mai fi jucata la Galati de cel putin zece ori. Iubitorii de teatru vor mai avea ocazia sa revada piesa, tot in aceasta luna, respectiv, pe 19 si 20 decembrie.