Seria de concerte din cadrul Festivalului "Sergiu Celibidache" se deschide pe 30 iunie, cu compoztiia acestuia "Gradina de buzunar", care va fi prezentata la Ateneul Roman din Bucuresti.
Compus de Sergiu Celibidache In 1978, Der Taschengarten ("Gradina de buzunar") este o suita pentru orchestra in 13 parti. Ideea lucrarii s-a nascut dintr-o stransa colaborare cu copiii si este de asemenea dedicată acestora. Muzica prezinta puncte comune cu stilurile lui Maurice Ravel si Igor Stravinski. Sergiu Celibidache acorda o importanta particulara efectelor sonore. In partea a doua “Vantul sta, florile canta” se aude un leganat idilic intre instrumentele de suflat din lemn (lalelele) insotit de coardele cu surdina, harpa si celesta (vantul). Partea a saptea, “Cantec noaptea crapu-si canta”, este compusa polifonic; Celibidache foloseste acest procedeu de scriitura muzicala, deoarece ascultatorul poate percepe concomitent doar putine voci, asemanator unui lac plin de pesti, din care putini pot fi vazuti in acelasi timp. O imbinare de sunete de templu tibetan cu melodii lirice intruchipeaza a zecea parte, “Rugaciune verde”. In partea a douasprezecea, “Ploua soare’n stropitoare”, muzica imita murmurul picaturilor de ploaie.
“Gradina de buzunar” a aparut in 1979, intr-o inregistrare cu Orchestra Simfonica Radio din Stuttgart, la casa de discuri Deutsche Grammophon, o productie-beneficiu UNICEF. Odată cu inregistrarea lucrarii din 1979 (Deutsche Grammophon), au fost publicate pe coperta discului cateva fotografii din perioada timpurie a activitatii sale de dirijor si un text pe care Celibidache l-a scris odata cu lucrarea.
"Gradina de buzunar" a avut prima auditie romaneasca la Iasi, in 2006.
Prima edtţie a Festivalului "Sergiu Celibidache" are loc in Bucuresti, in perioada 30 iunie - 7 iulie, fiind organizata cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la nasterea celebrului dirijor roman.
D.T
editor artline.ro