A 13-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a adunat, timp de 11 zile, artisti din 72 de tari si spectacole realizate in 43 de spatii de joc.
Festivalul a reprezentat, totodata, unul dintre proiectele datorita caruia orasului i s-a acordat statutul de Capitala Culturala Europeana in 2007, impreuna cu Luxemburgul.
Festivalul, aflat sub patronajul presedintelui Romaniei si al Delegatiei Comisiei Europene, s-a desfasurat anul acesta sub semnul "Impreuna?!"". "Dincolo de semnul intrebarii si al mirarii, am fost cu adevarat impreuna la acest festival, care s-a dovedit a fi cel mai important eveniment cultural al Romaniei", a declarat presedintele festivalului, Constantin Chiriac.
Centenarul Beckett
Peste 350 de spectacole de teatru-dans, ateliere specializate, conferinte, reprezentatii in strada, cetati si situri istorice, concerte, lansari de carte au fost programate in perioada 25 mai-4 iunie. In cadrul festivalului, cateva zile au fost dedicate aniversarii centenarului nasterii lui Samuel Beckett.
Aceasta aniversare s-a punctat prin intermediul a trei montari "Asteptandu-l pe Godot", realizate de regizorii David Esrig, la Teatrul Athanor din Germania, Silviu Purcarete, la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, si Tompa Gabor, la Teatrul "Tamasi Aron" din Sfantu-Gheorghe.
Piesa in germana, montata de David Esrig, a fost prezentata timp de trei ore intr-un spatiu neconventional, la cetatea medievala de la Cisnadioara.
Dupa reprezentatii a avut loc o conferinta moderata de criticul Marina Constantinescu, care i-a adus la un loc pe doi din cei trei regizori, precum si pe Alexandru Dabija, ce a pus in scena aceasta piesa la Brasov.
"Sunt profund tulburat de spectacolul "Asteptandu-l pe Godot" al lui Purcarete, care e o lectura cu totul noua, foarte sentimentala, inedita si neasteptata in comparatie cu regiile obisnuite ale lui Godot, care sunt de obicei mult mai comice sau mult mai tragice", a spus criticul de teatru George Banu, care astazi va primi titlul Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Bucuresti.
Un festival eclectic
Criticul a sustinut in cadrul festivalului si o conferinta "Iubiri exemplare - Regizorul si actorul unic", in care a vorbit despre legatura totala creata intre anumiti regizori si actori care, de cele mai multe ori, au avut o relatie dincolo de scena si in viata privata.
"Inainte, teatrul era bazat pe dominatia vedetei, a starului, iar mari regizori s-au implinit atunci cand un interpret reprezenta ceea ce asteaptau ei de la teatru", a spus Banu.
Ada Milea si Alexander Balanescu au prezentat spec-tacolul de teatru-muzical "Insula", realizat in Marea Britanie", iar Ion Caramitru si Johnny Raducanu s-au aflat pe aceeasi scena in "Dialoguri", un spectacol de poezie si muzica.
Un alt spectacol important al festivalului a fost "Rubayatele", in care actorii Maia Morgenstern si Vlad Ivanov au compilat fragmente din filozofia si poezia poetului medieval persan Omar Khayyam.
"Desi catrenele au fost scrise cu un mileniu in urma, inca ne mai pun pe ganduri", a declarat artista. "Noi ii spunem festival de teatru, dar, de fapt, la Sibiu este vorba despre aducerea in prim-plan a mai multor genuri eclectice. Festivalul de la Sibiu este unul al artelor", a spus criticul de teatru Florica Ichim, care a moderat si conferintele de presa din cadrul festivalului.
Teatru in spatii deschise
La Sibiu a fost lansat proiectul "Cetatea", o initiativa a Fundatiei Abracadabra. "Cetatea" este o campanie ce-si propune ca, prin mijloace exclusiv teatrale, sa se reitereze cultural spatiul cetatilor din tara.
Proiectul consta in organizarea unor ateliere, expozitii, lecturi de texte, spectacole cu copii, dezbateri ale realitatilor culturale, in special despre identitatea nationala. Se va juca teatru in cetatile: Sighisoara, Sebes, Apold, Ruscior, Rupea, Nocrich si Orastie.