Academia Baroca Europeana din Ambdronay aduce, luni seara, la Sibiu, "Carnavalul si Nebunia". Obiectivul Academiei Baroce Europene din Ambronay este formarea si integrarea tinerilor artisti din întreaga Europa într-o practica profesionala care are vocatia sa produca, în conditii de maxim profesionalism, o opera majora din repertoriul baroc. Anual, sub bagheta unui dirijor de prestigiu, se va crea montarea uneia dintre operele importante apartinand acestui repertoriu.
"Carnavalul si Nebunia" (directia muzicala Herve Niquet, regie Jacques Osinski, coregrafia baroca Marie-Genevieve Masse) este o comedie-balet de Pierre-Cardinal Destouches, al carui libret este inspirat din "L'Eloge de la Folie", de Rasmus.
Este vorba despre prima comedie muzicala jucata pe scena Academiei Regale de Muzica din Paris. Reprezentarea acestei opere baroce, a carei distributie numara 75 de cantareti, instrumentisti si dansatori, reprezinta un adevarat eveniment liric si artistic. Opera, în patru acte si un prolog, a fost compusa la Fontainebleau în octombrie 1703, apoi predata Academiei Regale de Muzica la 3 ianuarie 1704, unde este reluata în 1719, 1730, 1731, 1738, 1739 si 1748. Opera a cunoscut un real succes, în mod deosebit divertismentul din actul al III-lea, care a fost publicat separat în 1711, sub titlul "Profesorul de Nebunie".
Partitura contine arii italiene care se diversifica la capatul reprizelor. De asemenea, în cadrul aceluiasi eveniment muzical, Opera Nationala Bucuresti va prezenta, joi, 18 octombrie, primul concert vocal-simfonic desfasurat într-o biserica ortodoxa, la Catedrala Mitropolitana "Trei Ierarhi", pentru ca a doua zi sa le propuna iubitorilor muzicii de gen spectacolul "Viva Opera!" (19 octombrie, ora 19,00, Casa Sindicatelor din Sibiu).
Institutia lirica bucuresteana s-a lansat la 8 mai 1885, prezentand, treptat, un repertoriu tot mai bogat, alcatuit din opere italiene si franceze de mare popularitate, cat si vodeviluri si opere comice din creatia nationala. Beneficiind de o echipa de interpreti de cea mai înalta clasa, Opera Romana din Bucuresti a devenit una dintre cele mai apreciate scene ale Europei.
Repertoriul spectacolului de la Catedrala Mitropolitana este unul adaptat contextului deosebit: "Tatal Nostru", de Ciprian Porumbescu, "Requiem" si "Nabucco", de Giuseppe Verdi, "Ave Maria", de Franz Schubert, si "Samson si Dalila", de Saint-Saens. Din programul "Viva Opera!" fac parte "Barbierul din Sevilla", de Rossini, "Macbeth" si "La Traviata", de Verdi, "Tosca", de Puccini. Prin "Viva Opera!", sibienii se vor putea bucura de interpretarile unor solisti de renume, precum Felicia Filip, Eduard Tumagian, Dorina Chesei, Simona Neagu, Maria Jinga, Iordache Basalic si Marius Manea, reuniti sub bagheta dirijorului Iurie Florea si a maestrului de cor Stelian Olariu. "Viva Opera!" este urmata, duminica, 21 octombrie, de "Nunta lui Figaro", (ora 19,00, Casa de Cultura a Sindicatelor). Opera de Stat din Viena, condusa de Ioan Holender, constituie esenta traditiei muzicale a Austriei. Orchestra Operei din Viena cultiva o relatie foarte speciala cu una dintre cele mai bune orchestre ale lumii - Filarmonica din Viena.
"Nunta lui Figaro" ("Le Nozze di Figaro") este una dintre cele mai cunoscute opere a lui Wolfgang Amadeus Mozart, compusa pe libretul scris de poetul italian abatele Lorenzo da Ponte, dupa comedia cu acelasi nume a scriitorului francez Pierre Caron de Beaumarchais.
Premiera operei buffe a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheter din Viena. Actiunea se petrece la Sevilla, în secolul al XVIII-lea. "Gala de Opera" face parte din Programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" si este organizat si finantat de Ministerul Culturii si Cultelor.