Astazi, 30 noiembrie, ora 19, la Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski”, puteti vedea un concert exceptional Harry Tavitian & Guests, un concert care reprezinta un cadou cu ocazia Sfantului Andrei.
La inceputul lui 2011 Consiliul Local a votat ca Harry Tavitian sa fie cetatean de onoare al Constantei. Cu acea ocazie Tavitian spunea ca publicul constantean este primul care i-a acordat, cu multi ani in urma, acest titlu. In semn de multumire, el si-a dorit sa le daruiasca impatimitilor jazz-ului de la malul marii un concert special. Asa s-a nascut ideea acestui eveniment artistic in care Harry Tavitian va primi, oficial, titlul de cetatean de onoare.
„Harry Tavitian se numara printre pianistii extraordinari care au initiat si au desavarsit Noul Jazz Est-European”, spunea unul din cei mai importanti critici de jazz din Austria (Richard Schuberth, Radio ORF1), iar International Herald Tribune il considera inca din 1990 drept cel mai interesant jazzman roman contemporan. Jazz-ul de avangarda si blues-ul arhaic au alternat in creatia sa, traversata de la inceputul carierei sale de un puternic filon etnic.
Tavitian se considera armean prin nastere, roman prin adoptie si se simte acasa in ambele culturi, folclorul balcanic si caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiratie.
De-a lungul intregii sale cariere de 40 de ani, orasul sau natal, Constanta, a ramas orasul sau de suflet. A incercat sa-l faca cunoscut prin activitatea sa si sa promoveze, in Constanta, jazz-ul – arta care a marcat secolul 20.
Inainte de 1989 a organizat Clubul de jazz la Biblioteca Judeteana (1978 – 1987) si numeroase concerte de jazz, o experienta singulara in tara fiind aceea a seriei de concerte Atelier de Improvizatie, gazduite de Teatrul Dramatic pana in 1990.
In 1992 a infiintat Fundatia Culturala Harry Tavitian care a continuat la Muzeul de Arta Atelierele de Improvizatie (ajunse la numarul 35). Fundatia a sprijinit afirmarea unor tineri muzicieni, scriitori si plasticieni talentati, care acum sunt deja artisti consacrati. Intre 1993-2002 a functionat si Clubul de jazz al Fundatiei, unde au fost organizate auditii de jazz si muzica clasica, expozitii de arta, lansari de carte, etc.
Harry Tavitian: “In 2001 am reusit performanta sa mi se interzica la Constanta concertul de Craciun al carui invitat special era Anatoly Vapirov, unul dintre cei mai mari saxofonisti europeni. De atunci nu am mai organizat concerte aici. Ca fiu al Dobrogei, consider aceasta invitatie ca o intoarcere acasa. Iar ca reparatie morala, il am din nou ca invitat de onoare pe Anatoly, cu care cant impreuna de mai bine de 20 de ani”.
A. A.
editor artline.ro
30 noiembrie 2011