La Editura Humanitas a aparut volumul „Ferigi si elefanti si alte eseuri despre crestinism” de C.S. Lewis, in traducerea lui Emanuel Contac, cu o prefata de Walter Hooper.
„Unii oameni au pretentia ca vad sporii de feriga, dar nu zaresc un elefant la zece metri departare, ziua in amiaza mare.“ (C.S. Lewis)
In distincta sa infatisare scriitoriceasca, C.S. Lewis ofera cu prilejul acestei noi colectii de eseuri o aparare a dreptei credinte crestine, confruntata cu amenintarile evului contemporan. Textele cuprinse aici sondeaza zone profunde si sensibile ale sufletului religios, abordand cu simt logic, cu imaginatie si cu exemple captivante probleme specifice discursului de tip teologic, precum noima apartenentei la Trupul lui Hristos, semnificatia si puterea rugaciunii, intelesul iertarii, adevarul istoric al intamplarilor descrise in Biblie, sau chestiuni ce tin de un spectru mai larg, cum ar fi atitudinea fata de razboi si fata de moarte in genere, falsul conflict dintre religie si tehnologie ori pretentiile nejustificate ale unora de a descifra sensul istoriei.
Argumentatia bine inchegata si de o mare limpezime, pusa in lumina de numeroase citate si aluzii la Scriptura si pigmentata cu inconfundabile tuse de umor si ironie, descopera carturarul fermecator si patrunzator care in finalul fiecarui pasaj lasa nostalgia vorbei scrise si graba de a ne adanci in urmatorul, spre a regasi savoarea pe care-o au doar fructele coapte ale mintii.
A. A.
editor artline.ro
17 februarie 2012
Adelf
: De unde ai perceput tu saecata generalizare? De ce, din ce adancuri ale frustrarilor tale a strabatut saecata idee, ca am generalizat ? Nu era vorba de asa ceva. Nu etichetez omul dupa telefon ( desi daca ai iPhone la 16-17 ani, nu vad ce afaceri poti desfasura, nu ti-e necesar, deci e doar fitza , deci esti impresionist/a ) si nici nu generalizez. Dar, in acest context, al spuselor persoanei numite Mada , m-a facut sa am o imagine foarte buna despre ea. Si nici nu consider o insulta atunci cand cineva iti atrage atentia asupra greselilor proprii. Mai ales atunci cand te ridici sa dai replici.Iata, spre exemplificare, o mare INSULTA la adresa Limbii Romane : cum scrieti voi. Chiar si tu. Copii, oameni buni N U E X I S T A asa ceva numit scris pe net , ce practicati voi. Si pe net sunt valabile regulile gramaticale. Si pe net se incepe propozitia cu majuscula. Andreea draga, te regasesti ?1. Imi cer scuze, stimate domn Negru, pentru rabufnirile personale, dar nu mai pot rezista cu atatea persoane care km itz permitz tuh sa koment dk nu jti romana si asa mai departe ( @Mada, Andreea : este o exagerare, cu scopul de a sublinia. Rings any bells? )2. In text NU este vorba , istetilor, despre studentii la Jurnalism, si nici despre hemingway. Este vorba de o intreaga generatie care si-a pierdut valorile, sau nu le-a avut niciodata. Despre cum unii, daca stiu sa cante la muzicuta, isi permit sa spere la scena Operei Si da, pana la urma, despre o generatie de prosti. ( Prostia nu este acelasi lucru cu lipsa inteligentei ).Va multumesc. Imi permit sa ma retrag din saecata discutie.