O carte despre prizonieratul de opt ani al micutei Natascha Kampusch.
Povestea tinerei austriece Natascha Kampusch, reaparuta in mod miraculos asta-vara dupa opt ani de captivitate in pivnita unui maniac, revine in atentie odata cu publicarea, la Londra, a unei carti despre acest caz incredibil.
"Fata din pivnita" isi propune sa exploreze relatiile dintre copila rapita de pe strada la varsta de 10 ani si Wolfgang Priklopil, psihopatul care a facut din ea prizoniera, slujnica si, foarte probabil, amanta.
De asemenea, cartea scrisa de Allan Hall si Michael Leiding investigheaza si viata eroilor acestei drame de dinaintea fatidicei intalniri, relateaza cotidianul "The Times", care a inceput sa publice ieri fragmente din acest volum.
"Este inimaginabil, dar trebuie sa incercam sa ne imaginam. Trebuie sa ne punem in pielea Nataschei Kampusch pentru a putea sa intelegem prin ce a trecut in acea grota facuta de mana unui om. Suieratul asmatic al ventilatorului ce pompa un aer caldut, lumina care se aprindea dimineata devreme si se stingea seara, linistea desavarsita: fara ciripit de pasari, fara glasurile vecinilor, fara freamat de frunze".
Astfel incep cei doi britanici povestea Nataschei. Potrivit autorilor, intunericul si linistea reprezinta o totala privare de stimuli senzoriali, semanand cu tehnicile de antrenament folosite de trupele de elita pentru a putea rezista unei eventuale captivitati.
Din fericire, fetita trecuse deja prin experiente emotionale dificile la ea in familie, mai fusese lasata singura si era invatata sa se bazeze doar pe propriile puteri.
Stapan si sluga
La prima intalnire, Priklopil ii poruncise sa i se adreseze cu "Gebieter", "stapane" in limba germana. Potrivit psihologului german Thomas Mueller, Priklopil era "un sadic foarte dur, care dorea sa aiba control complet asupra prizonierei. Voia sa aiba putere de viata si de moarte asupra ei".
Insa, Natascha era o fata plina de vointa si in captivitate si-a dezvoltat aceasta trasatura. Barbatul se ingrijea sa aiba cu ce-si petrece timpul si ii cumpara carti si casete video, iar apoi i-a instalat radio si televizor in temnita.
"Asa ca mi-am dezvoltat mintea tot mai mult", a povestit fata. Casa si, mai ales, pivnita erau dotate cu un sistem de securitate, camere de luat vederi, senzori de miscare, insa Priklopil ii respecta intimitatea si nu intra niciodata in camera fara sa bata la usa. "Stapanul fusese redus la a se purta ca un servitor intr-un timp uimitor de scurt", apreciaza autorii.
Femeia visurilor
Pygmalion, varianta sadica
Barbatul, despre care nimeni nu-si aminteste sa fi avut o iubita, incerca sa faca din prizoniera o fata frumoasa. Mergea la magazine departe de casa lui si ii cumpara cosmetice, creme si truse de farduri. Mai mult, ii aducea reviste pentru tineret, din care sa invete cum sa se fardeze sau sa-si vopseasca parul.
Uneori, se plangea in fata cunoscutilor ce greu este sa gaseasca o femeie care sa-l inteleaga, dar spunea ca este sigur ca intr-o zi va intalni "frumoasa visurilor" sale.
Natascha a refuzat sa vorbeasca despre "intimitatea" relatiei lor, insa, potrivit autorilor, simplul fapt ca a utilizat un asemenea termen denota faptul ca intre ei a existat asa ceva. "Am avut o relatie foarte afectuoasa", a spus laconic fata.
Jacqueline Prager