Intre 9 decembrie 2011 si 8 ianuarie 2012, la MNAC-Anexa, din Calea Mosilor 62-68, etaj 1, Bucuresti, va avea loc proiectul intitulat "Experiment Hibernal"
9-11 dec. – studio deschis – artistii lucreaza in spatiu si acesta poate fi vizitat intre orele 12.00-18.00
13 decembrie ora 20.00 – vernisaj (finisaj studio deschis) si Live Act Hipdiebattery
13 decembrie 2011 – 8 ianuarie 2012 – expozitie
15 decembrie, ora 20.00 – Live Act BTS
16 decembrie, ora 20.00 – Live Act FrateleNORD
Artisti:
Mihai Barabancea, Mihai Bulf & Adrian Popescu, Anca Dima, Eduard Gabia & Justin, Delia Gheorghiu, Miron Ghiu, Alexandra Maftei, Mario Oprean, Sorin Popescu, Daniel Tristan
Live Acts:
Hipdiebattery, BTS, frateleNORD
Concept: Lea Rasovszky
Experiment Hibernal este primul dintr-o serie care se doreste bi-anuala (iarna si vara) de proiecte cu tema libera, jam-sessions cu alaturari aproape aleatorii de artisti si metode de lucru diverse, toate avand ca elemente componente importante prezenta si lucrul in spatiul PLATFORMEI (sau prin apropierea lui), trairea impreuna pentru cateva zile a artistilor cu proiectele lor si cu publicul.
Experimentul din decembrie pune accentul in mod deliberat pe ideea deconcertant de simpla, non-tematica si non-programatica de experiment intr-un spatiu dat: aducem in discutie limitele, tensiunile si satisfactiile care pot rezulta din cautarea in interiorul propriului proiect, sau din incercarea pentru prima data, sau din aproape esecul solutiei propuse. Ne gandim la libertate, procesualitate si la relatiile organice care se pot produce la fata locului, intamplator, site sau, mai precis, environment-specific.
Expozitia nu va consta din produse arhi-finite, ci din piese – instalatii/obiect sau sunet, proiectii video, desen pe pereti, printuri foto etc. – care pastreaza in ele urmele procesului, in termeni de reusita si eroare, reluare, remix.
In acest sens, am ales si invitat artisti foarte tineri, o parte inca studenti, sau oameni din medii diferite celui strict vizual – inclusiv non-artistice, ori din mediul dansului, al muzicii etc. – care au acceptat riscul de a se situa in plina paradigma a nesigurantei, pe care orice experiment o presupune.
In trei dintre serile desfasurarii proiectului vor avea loc concerte/ live acts, un experiment, la randul lor, de coabitare a expozitiei cu forma de ocupare pe care un live act o implica.
Artistii au fost invitati sa lucreze cateva zile in spatiu, iar Experimentul Hibernal se va construi din doua stadii: o etapa procesuala care va fi dezvoltata in timpul celor cateva zile de lucru in cadrul PLATFORMA (9-11 decembrie), timp in care spatiul va fi deschis spre vizitare, opinie, interventie exterioara, continuata de expozitia care va rezulta din lucrul in spatiu si orice alte interventii anterioare.
PLATFORMA isi propune sa puna accent pe: interdisciplinaritate, strategii si metode de colaborare intre domenii, practici colaborative, activism social, antropologie vizuala, relatia artei cu stiintele exacte - toate aduse in contextul artelor vizuale, ca domeniu supra-ordonator. Programul va combina expozitii (multimedia, fotografie, film si video, instalatii, desen), conferinte (cu target interdisciplinar, venind din arta, stiinte sociale, studii culturale, arhitectura, stiinte exacte), proiectii de film, perioade experimentale de lucru in spatiul expozitional, spatiu pentru lecturi suplimentare si workshopuri.
In fiecare an, programul va avea o anumita dominanta: astfel, pentru 2011-2012, preocuparea din expozitiile Platformei va fi directionata spre memorie, pierderea acesteia, arhiva si fictiune, in contextul artei romanesti a ultimelor 4 sau 5 decenii si a societatii romanesti actuale.
Gazduit de MNAC-Anexa, PLATFORMA este un proiect coordonat de artisti, care ar trebui sa ia tot ce i se potriveste si ce este mai bun din cele doua lumi – a muzeului de arta contemporana si a artist-run galleries, avand ca model (din punct de vedere conceptual, ca deschidere, ca formula sau ca program expozitional) spatii precum NGBK – Neue Gesellschaft fur bildende Kunst din Berlin, foarte cunoscutul PS1 al MOMA New York, Kunsthalle Wien, Art in General New York sau MACBA.
Intentia principala a unui astfel de spatiu este sa se foloseasca de aspectul experimental si informal al locului pentru a propune artisti tineri, colaborari interdisciplinare, pentru a extinde, pe termen lung, cercul de public artistic (in care artistii sunt priviti/ascultati de alti artisti) si sa contribuie la formarea vitala a unui public pentru arta contemporana – prin serii de workshopuri si conferinte interdisciplinare, in care sa implicam studenti si profesionisti din domenii diferite ale stiintelor exacte, stiintelor sociale si culturii.
A. A.
editor artline.ro
8 decembrie 2011