Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta continuarea seriei de evenimente reunite sub genericul "Exponatul Lunii", dorind astfel sa readuca in atentia publicului o serie de bunuri culturale de patrimoniu de prima importanta, prin valoare si semnificatie, pastrate in colectiile sale. Exponatul lunii aprilie il reprezinta "Engolpionul de la Dinogetia", o cruce relicvar lucrata din aur, descoperita in 1950 cu ocazia cercetarilor arheologice de pe popina Bisericuta-Garvan (sat Garvan, comuna Jijila, jud. Tulcea) din nordul Dobrogei.
De la jumatatea secolului al X-lea si pana in a doua jumatate a secolului al XI-lea se intinde perioada de apogeu a Imperiului Bizantin, o epoca in care autoritatea acestuia a fost in egala masura recunoscuta de aliati si acceptata de dusmani. Atunci a fost reinviata traditia faptelor de arme incununate de succes si in timpul imparatului Ioan Tzimiskes, Bizantul si-a extins inca o data puterea pana la Dunare. Regiunea Dunarii de Jos, a fost organizata in mai multe unitati administrative, intre care cea mai durabila a fost thema Paradounavon si a fost reintegrata in structurile politice, economice si religioase ale imperiului.
Regiunea a avut de-a lungul secolului al XI-lea o evolutie infloritoare si cercetarile arheologice au adus la lumina si un numar important de cruci relicvarii sau amulete, printre acestea un loc aparte fiind ocupat de "Engolpionul de la Dinogetia".
Pe popina de la Bisericuta-Garvan, situata in centrul marelui arc pe care Dunarea il descrie intre Macin, Galati si Gura Prutului-Reni, in interiorul fostei fortificatii romano-bizantine, identificata de cercetatori ca fiind Dinogetia, s-a dezvoltat incepand cu jumatatea secolului al X-lea o asezare prospera. Cu ocazia cercetarilor arheologice din 1950 s-a descoperit o cruce lucrata din aur, in centru cu silueta lui Iisus rastignit, si restul suprafetei impodobita cu volute filigranate si pietre ornamentale sau sticle. Construita ca o caseta, crucea pastra in interiorul sau o relicva si era suspendata pana la nivelul pieptului prin intermediul unui lant lung, lucrat tot din aur.
Muzeul National de Istorie a Romaniei invita vizitatorii sa redescopere impreuna frumusetea si lucratura mestesugita a acestei piese, sa faca impreuna o scurta incursiune in lumea secolului al XI-lea.
Microexpozitia este deschisa in perioada 20 aprilie – 15 mai 2012 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10.00 – 18.00.
Aprilie 2012