Un alt tel, la fel de important, este readucerea artistilor romani pe scenele din tara.
Festivalul International "George Enescu" va avea anul viitor o sala de concerte renovata, Sala Palatului, un director artistic care l-a condus si in 2005, Ioan Holender, si mai multi romani in program, artisti si compozitori.
Printre artistii din elita muzicala mondiala care au acceptat deja sa concerteze la Bucuresti in septembrie 2007 se numara violonistul Maxim Vengerov, pianista Martha Argherich si dirijorul roman Ion Marin, care a debutat in mai la Scala din Milano.
MCC a indeplinit conditiile impuse de Holender
Unul dintre cele mai importante evenimente artistice ale anului viitor va fi condus tot de directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, care a anuntat anul trecut ca va renunta la functie, dar acum s-a declarat onorat ca "s-a lasat convins" sa revina.
Motivul razgandirii a fost indeplinirea celor doua conditii impuse Ministerului Culturii (MCC): amenajarea Salii Palatului si un mandat care sa includa si conducerea editiei din 2009."Pot sa va promit ca in 2007, in septembrie, vom avea o sala performanta de auditii", a spus ieri ministrul culturii, Adrian Iorgulescu.
Sala Palatului, care va fi trecuta saptamana viitoare din administarea RAPPS in cea a MCC, va fi remodelata cu ajutorul unor specialisti din Germania si Austria: scena va extinsa, va fi reamenajata o fosa ce va permite si organizarea spectacolelor de Opera, sala va fi ingustata, plafonul va fi inlocuit cu unul din fibra de sticla, iar nivelul inferior va fi despartit de cel superior printr-un perete glisant, din lemn. Proiectul a primit deja de la guvern doua milioane de euro, potrivit ministrului Iorgulescu.
"Se va face sala pe cat posibil mai apta pentru muzica clasica. Ideala niciodata nu va fi pentru ca s-a construit pentru altceva", a explicat Ioan Holender. "Daca amenajarile chiar se fac, hai sa o si botezam altfel, Sala Mare de Concerte "George Enescu"", a propus directorul artistic.
O alta nemultumire exprimata anul trecut de Ioan Holender fata de modul in care a fost prezentata muzica contemporana in festivalul din 2005 va fii rezolvata in 2007: muzica noua va fi focusul festivalului, alaturi de ideea de a readuce in tara muzicieni romani de valoare, celebri in strainatate, dar necunoscuti in tara.
Mai multa muzica romaneasca
"As dori sa deschidem viitorul festival cu ceva nou. Sa aducem pe scena cantareti de opera romani din strainatate si sa-i facem cunoscuti publicului. Sa platim tuturor exact acelasi onorariu, mai mult simbolic, plus drumul", a spus Holender.
Programul inca provizoriu al festivalului va cuprinde 16 opusuri enesciene si peste 60 de lucrari ale unor compozitori romani. Printre orchestrele straine care si-au confirmat participarea se numara London Symphony Orchestra, ce a avut cel mai mare onorariu al editiei 2005, aproximativ 340.000 de euro.
Au semnat precontracte si filarmonicile din Munchen, Dresda, Oslo, Rotterdam, Orchestra Nationala din Rusia si Orchestre de Paris.
Festivalul nu are inca un buget, dar guvernul a acordat deja cinci miliarde de lei vechi pentru anul 2006, bani ce vor fi folositi pentru publicitate interna si internationala.
Preprogramul festivalului va iesi pe piata la 1 octombrie 2006, a spus Mihai Constantinescu, directorul Artexim.
Romani adusi din strainatate
Printre artistii autohtoni pe care Festivalul "Enescu" ii va readuce in tara se numara Liviu Prunaru, violonist roman stabilit in Elvetia, profesor la Academia Menuhin din Elvetia.
Concertul de inchidere al festivalului, o coproductie a Filarmonicii "George Enescu" cu Filarmonica din Munchen, ii va aduce pe scena Salii Palatului si pe tenorul Cosmin Ifrim, angajat al Operei de Stat din Viena, dar si pe baritonul George Petean, angajat al Operei din Hamburg.