In pragul Sarbatorilor, la „Noaptea de decemvrie” publicul va fi invitat sa-si acorde timp pentru frumos, pentru contemplare si reflectare asupra intelesului sau ce transcende granitele literaturii si se manifesta in viata reala.
Marti, 23 decemvrie, incepand cu ora 18:30, la Seneca Anticafe (Str. Ion Mincu nr. 1) va avea loc „Noaptea de decemvrie”, a douasprezecea Noapte macedonskiana si, totodata, ultima intalnire a seriei itinerante de evenimente dedicate implinirii celor 160 de ani de la nasterea lui Alexandru Macedonski.
„Noaptea de decemvrie” va avea ca tema de pornire filosofia literara si stiintifica a scriitorului Alexandru Macedonski reflectata in titlurile conferintelor sustinute de acesta la Ateneul Roman in anul 1901: „Despre frumos”, „Sufletul si viata viitoare”.
Evenimentul, gazduit de Seneca Anticafe in amfiteatrul sau, se va desfasura sub forma unei sesiuni de mini-conferinte in cadrul carora invitatii isi vor expune ideile pe marginea celor doua teme, intr-un interval limita de 12 minute.
Programul „Noptii de decemvrie”:
18:30 Check in
19:00 Adrian Ciglenean - actor, laboratorul de teatru senzorial Citit In "Frumosul care este" - despre frumos la momentul prezent.
19:15 Mihai Ionut Florea – fotograf, student in anul VI la Facultatea de Medicina „Chipul real. Despre estetica realitatii.”
19:30 Irina Macedonski – scriitor de marketing – „Dubla intentie a frumosului"
19:45 Adriana Petrescu - psiholog, realizator radio – „In cautarea fericirii”
20:00 Mihai-Daniel Gheorghe - istoric, cercetator literar – „Despre frumusetea vietii viitoare”
20:15 Sesiune de intrebari
20:30 Concluzii ale proiectului „Alexandru Macedonski - 160 de ani de istorie si literatura, deschideri, continuitate.
Proiectul Noptilor macedonskiene a insemnat, pe scurt:
12 evenimente culturale organizate luna de luna
peste 70 de persoane implicate in organizare
un proiect desfasurat in 21 de spatii (in Bucuresti si la malul marii) plus un eveniment organizat pe Facebook
cu un public total de peste 800 de persoane si 3500 de persoane care au urmarit online
12 creatii literare noi, inspirate de opera lui Alexandru Macedonski
au fost citite peste 70 de titluri din opera lui Alexandru Macedonski in timpul spectacolelor de lectura (aproximativ 60% din totalul titlurilor sale)
au aparut peste 100 de materiale in media centrala si culturala
Irina Macedonski: „Emotia si provocarea enorma de a gestiona imaginea lui Alexandru Macedonski au fost coplesitoare cu fiecare eveniment, atat pentru mine, cat si pentru Mihai-Daniel Gheorghe. Fara buget, consultand mereu textele originale, am reusit sa aducem in atentia publicului un scriitor care poate spune ceva interesant si la aproape doua secole distanta.
Pentru mine a fost o experienta revelatoare. Am inteles ca orice om este dator sa-si respecte numele, fie un nume cu istorie, fie un nume «sonor» sau nu. Pentru ca orice om poate fi un deschizator de drumuri pentru generatiile urmatoare.
Ne-am facut mai multi prieteni decat am avut o viata intreaga. S-au solidarizat, au empatizat si s-au implicat atatia oameni, nesperat de multi, poate intr-un numar de peste 70. Ne-au ajutat din convingere, pro bono, pentru simplul fapt ca merita sa iti dedici timpul unui demers de restaurare si revitalizare a unui autor precum a fost Macedonski. Port toata admiratia si recunostinta mea profunda fata de acesti oameni care m-au facut sa cred cu cea mai mare convingere in solidaritate. Nimic din ce e nobil in constiinta umana nu a disparut. Proiectul «Noptilor...» a fost o reusita si ramane o reusita la care ne vom raporta cu siguranta multi ani de aici inainte.”
La Seneca Anticafe, timpul este cel pretuit: in schimbul sumei de 8 lei pe ora, publicul se va putea bucura de un numar nelimitat de ceaiuri, snak-uri, jocuri de masa, carti, acces la proiector, scanner, imprimanta, internet wireless, altfel spus, se va bucura de insasi experienta de a trai valoarea propriului timp.
Locurile in amfiteatru sunt, insa, limitate: participantii sunt rugati sa isi rezerve locul la numarul 0726.813.074 si, bineinteles, sa respecte punctualitatea.
Decembrie 2014