La Varsovia se desfasoara in aceste zile festivalul `Un cinema pentru Europa`, o panorama a noului val al cinematografiei romanesti. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Roman, a fost deschis pe 17 noiembrie de filmul `Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii`, regizat de Catalin Mitulescu, si documentarul `Decreteii`, semnat de Florin Iepan. Alaturi de alte pelicule, `Decreteii` ruleaza in Polonia pana pe 2 decembrie. Acesta tara este majoritar catolica si, in martie 1993, s-a adoptat, la presiunile Bisericii Catolice, o lege antiavort.
`Politica restrictiva`
Legea din Polonia permite o interventie medicala doar in cazul unui viol, a unui incest ori daca fatul nu este sanatos. Se estimeaza ca intre 80.000 si 200.000 de poloneze avorteaza ilegal in fiecare an.
`Polonia are o politica restrictiva in ceea ce priveste avorturile, si aceasta e pe cale sa se inaspreasca`, a spus regizorul Florin Iepan. `Religia catolica, cu o traditie lunga in Polonia, e aplicata aici foarte strict`, a adaugat el. `Toate femeile, din toate tarile unde a circulat pana acum documentarul, sunt foarte sensibile la subiectul avorturilor`, a explicat Iepan. `Am inteles ca si in Polonia filmul face sali pline`, a subliniat regizorul.
Documentarul lui Florin Iepan, `Nascuti la comanda. Decreteii`, difuzat de TVR 1 in mai anul trecut, a generat dezbateri aprinse si amintiri incrancenate, pentru ca decretul 770/1966, prin care Ceausescu a interzis avorturile, a dus la moartea a 10.000 de femei.
TVR a devenit coproducator in 2001 la un program Dicovery Channel si a pus la dispozitie arhiva de imagini. Documentarul a fost preluat in ianuarie 2005 de canalul Arte si difuzat in Franta, Germania, Belgia, Elvetia, Polonia si Olanda.
Festival
95 de ore de film romanesc
Festivalul din Polonia este rezultatul colaborarii Institutului Cultural Roman din Varsovia cu Fundatia `Ruchome Obrazy` (organizatoarea lui `Lato Filmow` de la Torun) si se afla sub patronajul revistei `Kino`, cea mai importanta revista de gen din Polonia.
Ofensiva filmului din Romania se desfasoara pe durata a 16 zile, in perioada 17 noiembrie-2 decembrie, in sapte orase poloneze, si include 95 de ore de proiectie. Cele mai aclamate filme ale noii generatii de regizori romani vor fi prezentate publicului polonez la Varsovia, Lodz, Torun, Wroclaw, Poznan, Cracovia si Gdansk. `E un proiect de care suntem mandri`, a declarat Doru Branea, directorul ICR din Varsovia.
Simona Chitan